Saaremaa diabeediselts tähistab maailma diabeedipäeva

Copy
Ave Kaal-Sunduk
Ave Kaal-Sunduk Foto: Erakogu

“Diabeeti põevad maailmas sajad miljonid ning Eestis kümned tuhanded inimesed, seega on suhkruhaigus teema, millest tuleb rääkida. Saaremaa diabeediselts tähistab maailma diabeedipäeva konverentsiga 11. novembril Kuressaares Rüütli spaahotellis,” kirjutab seltsi juhatuse liige Ave Kaal-Sunduk.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni andmeil on kogu planeedi rahvastikust diabeetikud üle 400 miljoni inimese ning see arv kasvab jõudsasti. Eestis diagnoositakse diabeet keskmiselt 5000 inimesel aastas. Kokku on Eestis diabeetikuid 70 000 ringis ning küllap leidub pea sama palju neid, kes põevad suhkruhaigust enese teadmata.

Maailma diabeedipäev on globaalne teavituskampaania, mis toimub igal aastal 14. novembril. See kuupäev tähistab teadlase Frederick Bantingi sünnipäeva, kes koos Charles Bestiga jõudis ideedeni, mis 1922. aastal viisid insuliini avastamiseni.

Diabeedipäev sai alguse 1991. aastal Rahvusvahelise Diabeedi Föderatsiooni ja Maailma Terviseorganisatsiooni vastusena diabeedi murettekitavale ülemaailmsele tõusutrendile.

Igal aastal on kampaania keskendunud mõnele diabeediga seotud teemale, näiteks inimõigused, elustiil, rasvumine, diabeet lastel ja noorukitel jne. Aastatel 2021–2023 on kampaania teema ligipääs diabeedihooldusele ja -ravile.

Tulge konverentsile!

Saaremaa diabeediselts korraldatav konverents Kuressaares Rüütli spaahotelli Ritteri saalis hakkab pihta 11. novembril kell 12, mil saab tutvuda diabeetikutele mõeldud abivahendite näitusega ja end üritusele kirja panna. Kell 12.25 ütleb konverentsi avasõnad Tiina Aavik Saaremaa diabeediseltsist.

Kell 12.30 astub kuulajaskonna ette MTÜ Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühing juhataja ja kogemusnõustaja Kristi Peegel, et rääkida 42 võimalikust põhjusest, miks veresuhkur tõuseb. Kell 13.15 algab pooletunnine lõunapaus restoranis Nautica. Pärast seda Kristi Peegli loeng jätkub.

Järgneb kohvipaus ning kell 15 tuleb juttu ligipääsust diabeediravile ja -hooldusele. Kell 16 on kavas paneeldiskussioon ja seejärel konverentsi lõpetamine.

50 osalejale planeeritud konverents on osalejatele tasuta, küll aga tuleb huvilistel end eelregisteerida Saaremaa diabeediseltsi Facebooki lehel või telefonil 52 86 475.

Sissepääsul järgitakse Eestis kehtestatud piiranguid koroonaviiruse leviku tõkestamiseks.

Konverentsi kordaminekut toetavad Tervise Arengu Instituut, Novo Nordisk, AB Medical, Linus Medical ja OÜ OneMed, AS Rõngu Mahl, OÜ Haage Joogid ja AS Farmi Piimatööstus.

23-aastane diabeediselts

3. märtsil 1993 asutati täiskasvanutele mõeldud Saaremaa diabeetikute liit. Juba kaks aastat varem oli loodud laste diabeetikute selts, mis keskendus lapsdiabeetikutele ja nende lähedastele.

Praeguseks on kaks seltsi liitunud üheks Saaremaa diabeediseltsiks (mis loodi 1998. aasta 11. detsembril), kuhu on oodatud igas vanuses inimesed, kes huvituvad diabeediga seotud probleemide lahendamisest.

Selleks, et toetada oma liikmeid glükoosimonitooringu seadmete ja tarvikute soetamisel, teeme koostööd paljude organisatsioonide ja ettevõtetega, nende seas LC Kuressaare Piretiga.

Kuressaare haiglas on avatud teabetuba, kus jagame praktilist abi, anname nõu diabeediga toimetulekuks ja elukvaliteedi parandamiseks, jagame abivahendeid ja õpetusi, kuidas neid kasutada. Samuti teeme koostööd ning pakume partnerlust arstidele ja organisatsioonidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles