Minister Sutt: Saaremaal tehakse maailmatasemel innovatsiooni (3)

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Saaremaa Lihatööstuse juhatuse liige Kristjan Leedo ja minister Andres Sutt
Saaremaa Lihatööstuse juhatuse liige Kristjan Leedo ja minister Andres Sutt Foto: MKM

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt külastas eile Saaremaal tööstusettevõtteid Baltic Workboats, Saaremaa Lihatööstus ja Incap Electronics Estonia. Kohtumistel ettevõtjatega keskenduti ekspordi, innovatsiooni ja rohepöörde ning oskustööjõu puudusega seonduvale.

„Tõeliselt hea meel on näha, et Saaremaal tehakse innovatsiooni, mida hinnatakse kõrgelt nii Eestis kui kogu maailmas. Olgu selleks siin arendatud kõrgtehnoloogilised laeva juhtimisseadmed, tipptasemel elektroonikaseadmed või kõrgkvaliteetne toit,“ märkis Sutt. „Paljud meie tootmisettevõtted on oma valdkonnas rahvusvahelised tegijad ja panustavad olulisel määral Eesti majanduse konkurentsivõimelisusesse.“

Kõigis kolmes ettevõttes oli jutuks eksport ja kuidas saaks riik ettevõtjatele veelgi enam välisturgudele laienemisel toeks olla. „Hea meel oli kuulda, et EAS-i ja Kredexi programmid on pakkunud tuge meie ettevõtetele nii ekspordi- kui ka tootearenduses. Nende tegevustega kindlasti jätkame ka uues EAS-i ja Kredexi baasil loodavas organisatsioonis, pakkudes teenuseid ettevõtja jaoks veelgi kliendikesksema,“ rääkis Sutt.

Ettevõtjatega arutati ka tuleviku väljakutsete ja nii digi- kui rohepöörde üle. „Tootearendus ja keskkonna jalajälje vähendamine on miski, mis tulevikus määrab ettevõtete konkurentsivõime. Kui tööstust saadab sageli ekslik kuvand, et tegu on millegi saastava ja vanamoodsaga, siis nende tehaste külastus kinnitas, et tänapäevane tööstus on järjest tehnoloogiakesksem ja keskkonnasõbralikum ja meenutab rohkem arvutimängu kui midagi muud. Näiteks laevatootja Baltic Workboats paigaldas oma territooriumile esimese tuulegeneraatori juba üle 10 aasta tagasi ja tänaseks töötab kogu tehas 100-protsendiliselt taastuvenergial – see on väga kõva sõna! Ka Saaremaa Lihatööstuses pööratakse keskkonnasäästlikkusele üha rohkem tähelepanu, seda oli näha nii paigaldatud päikesepaneelidest kui ka uuendatud keskkonnasõbralikemate külmutussüsteemide puhul. Keskkonna jalajälje vähendamine on ka Incapi prioriteet,“ tõi Sutt esile.

Suure murekohana tõid ettevõtjad esile tööjõuprobleemi. Minister tõdes, et tippspetsialistide ja inseneride puudus on suur kogu maailmas. Ka Eestis väheneb tööturu kõige aktiivsema vanuserühma (20-64 aastased) suurus järgneva viie aastaga 32 000 inimese võrra. "Eesti konkureerib globaalselt talentide pärast, seetõttu peab olema oskustööjõu värbamine välismaalt paindlikum ja nende töötajate lõimumine meie ühiskonda sujuv. Koostöös Siseministeeriumiga oleme valmistanud ette ettepanekud, kuidas muuta värbamist nendes valdkondades, kus meil oma oskustööjõudu on puudu, lihtsamaks ning detsembris soovin saata need tagasisidestamiseks ettevõtlusorganisatsioonidele,“ ütles Sutt.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles