Maie Meius käis läbi kõik loo ja võluväega allikad

Aare Laine
Copy
ALLIKA-USKU: Maie Meiuse sõnul on allikad nii veeandjad kui ka kultuurikandjad.
ALLIKA-USKU: Maie Meiuse sõnul on allikad nii veeandjad kui ka kultuurikandjad. Foto: ESTER VAIKSAAR

Bioloog ja väärikate ülikooli eestvedaja Maie Meius võttis aastaid tagasi eesmärgiks otsida üles kõik Saare maakonna allikad-arheoloogiamälestised, et neid põhjalikult uurida ja kirjasõnas huvilistele tutvustada.

Nimistus olevast tosinast mälestisest on nüüdseks kõik üle vaadatud. Viimaseks osutus Kuiste külaga piirnevas Sikametsas asuv Neitsiallikas. Üldse on Saare maakonnas teada ligi 150 allikat. Maie Meius on oma loodusretkedel jõudnud tutvuda neist umbes pooltega.

Mille poolest erineb arheoloogiamälestisena arvele võetud allikas teistest allikatest? Meiuse sõnul kuulub arheoloogiamälestise juurde lugu, rahvapärimus, mis annab ülevaate selle allika tekkeloost või nimesaamisest.

Valjala põhikooli ajalooõpetaja Ester Vaiksaar, kes oli Meiusele giidiks Valjala mail, teadis Neitsiallikat tutvustades rääkida loo tütarlapsest, kes pärast ebaõnnestunud katset kanda sõelaga vett muutunud kivikujuks.

Kuigi Maie Meiusel on kõik 12 allikat-arheoloogiamälestist läbi käidud, jätkab ta retki teiste allikate ja huvipakkuvate loodusobjektide juurde.

Viimaselt allikaretkelt naasnuna toonitas Meius, et allikates peitub võluvägi. Juba iidsetel aegadel olid sellisele järeldusele tulnud meie esivanemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles