VAATA JÄRELE Saaremaa pereansamblite festivalil musitseeris viis perekonda

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Kõik seni üheksa korda on festivalil osalenud ka perekond Nõu bänd: Mihkel, Merilin, Martti, Sander, Karolina Nõu.
Kõik seni üheksa korda on festivalil osalenud ka perekond Nõu bänd: Mihkel, Merilin, Martti, Sander, Karolina Nõu. Foto: Anu Viljaste

Pereansamblite festival, mis tänavu kandis järjekorranumbrit 10, jõudis sel korral vaatajateni Saarte Hääle veebilehe vahendusel - moodne aeg, moodsad vahendid, aga ka koroonaajale vastavad vahendid.

Festivali üks korraldajatest, Martti Nõu rääkis, et sellel aastal sai täis Pereansamblite Festivalil 10 aastat järjepidevat toimumist. Sündmust ongi organiseerinud Orissaare Muusikakool Martti Nõu isikus ja Orissaare Kultuurimaja Anu Viljaste poolt. "See on olnud põhiliselt Orissaare ja selle lähiümbruse perede sündmus. Kuigi erinevatel aastatel on seal käinud pereansambleid ka väljaspoolt Saaremaad," rääkis Nõu.

"Sügisesed vahetult enne festivali kehtestatud ootamatud üleriigilised piirangud panid meid korraldajatena kahtlema, kas üldse seda sündmust sellel aastal korraldada," tunnistas Nõu. Kuna muusikakoolis on kogemus distantsõppe ja videoklippidega töötamisega, siis sai viimasel hetkel otsustatud, et võetakse pereansamblid videosse ja jagatakse inimestele siiski pereansamblite esinemisi interneti kaudu.

"Õnneks pani Saarte Hääl oma õla alla ja võttis videoklippide levitamise enda tiiva alla," rõõmustas korraldaja. "Võib-olla see ongi murdeline hetk, et kohalikult tasandilt hakata natukene laiemalt mõtlema ja kaasata festivalile edaspidi rohkem pereansambleid üle Saaremaa ning miks mitte üle Eestimaa või üle maailma."

YouTube on ju tõesti igal pool olemas. "Suur tänu kõikidele peredele, kes leidsid aega enda perele sellise sündmuse jaoks aega leida. Tean enda pereansambli kogemusest, et see protsess ei ole kunagi liiga lihtne, aga samas on see väga tänuväärne," kõneles Nõu. "Eriti laste jaoks on see väga suur ja oluline elamus. Neid salvestusi on perel juba 2-3 aasta pärast väga lõbus ja huvitav vaadata. Aitäh peredele, kes leiavad aja, et ühiselt musitseerida!"

Esimesena astus Saarte Hääle veebi vahendusel üles perekond Rüütelmaa looga "Helmi".

Trompet - Rauno Rüütelmaa (Valdo poeg), Tuuba - Leigo Tõnissaar (valdo õpilane), Trummid - Valdo Rüütelmaa, Eufoonium - Martin Linna (Valdo naise sugulane), Trompet - Olari Rüütelmaa (Valdo poeg)

-----

Teisena astus üles perekond Levit

Klaveril: Kairit Levit ja Lagle Levit Paul de Senneville- "Ballade for Adeline" ja F.Loesser/ H.Carmichael- "Heart and Soul"

Vokaal ja kellamäng: Lagle Levit Vokaal ja kitarr: Kairit Levit Perekond Männiste "Kallista" (Viis ja sõnad Väino Ratassepp)

Vokaal ja väikekannel: Lagle Levit Vokaal, plokkflööt ja väikekannel: Kairit Levit Preisimaa rahvaviis/ eestikeelsed sõnad R.Pajusaar- "Kasvas kord üks tammepuu"

---------

Kolmandana nägi pereansamblit Nõu

Vokaal ja trumm: Karolina Nõu Vokaal ja metsasarv: Sander Nõu Vokaal ja tromboon: Mihkel Nõu Vokaal ja kitarr: Martti Nõu Vokaal ja klahvpillid: Merilin Nõu "Püha öö" viis ja sõnad Martti Nõu

Selle laulu autor on pereisa Martti Nõu ja see sai spetsiaalselt kirjutatud ühe kontserdi jaoks, mida organiseerib juba aastaid Merilini õemees Karlis Saar. Kontsert toimub traditsionaalselt jaanipäeva paiku ja kannab nime "Püha öö". See laul on 2021 suvel toimunud "Püha öö" kontserdiks kirjutatud ja sai seal kontserdil kahe pereansambli (perekond Saar ja perekond Nõu) ühendesituses esmakordselt esitatud.

Vokaal ja trumm: Karolina Nõu Vokaal ja metsasarv: Sander Nõu Vokaal ja tromboon: Mihkel Nõu Vokaal ja kitarr: Martti Nõu Vokaal ja klahvpillid: Merilin Nõu "Katjake" Laulukirjutajad: M. Blanter / M. Isakovsky

Millegipärast on igasugune vene-teema hetkel kuum poegade Mihkli ja Sandri jaoks. YouTube-ist on igasuguste meemide ja klippidega tekkinud selline maine, et igasugused Vene asjad on lahedad. "Võimalik vaid Venemaal" saade on sellele hoogu juurde andnud. Lisaks huvitab neid mõlemaid ajalugu ja eriti Teine Maailmasõda. Mihkel õppis tromboonil Venemaa hümni mängima ja Sander oli väga rõõmus kui sai metsasarvel mängida "oma vene lugu" ehk "Katjušat". Sandri pärast panimegi metsasarve partii ümber ülejäänud pillid ja laulu.

Vokaal: Karolina Nõu Kitarr: Martti Nõu Klahvpillid ja fonogramm: Merilin Nõu "Hopelessly Devoted to You" Laulu kirjutaja John Farrar

See laul sai valitud puhtalt sellepärast, et Karolinale meeldib seda laulu laulda. Kuna proovidega läks kiireks, siis poistele ei jõudnud mingit funktsiooni selle laul seadesse luua. Esimese kahe laulu salvestamisega kulus nii palju energiat ja emotsioone, et lihtsam oli nad selle laulu salvestamisest vabastada ja puhkama lasta ning kolmekesi teha. See on laul on hea näide sellest, et usutava pereansambli etteaste tegemiseks on vaja ühte lauljat ja ühte karaoke põhja ja lavatäiteks istujaid pillidega.

--------

Neljandana nägi-kuulis perebändi Omad duurid

Vokaal (kolm õde): Liana, Aire ja Elge Sopran ukulelel: Johanna (Liana tütar) 1. Tenor ukulele: Herki (Aire abikaasa) 2. Tenor ukulele: Aare (Liana elukaaslane), kelle tehtud on kõik 3 ukulelet. Lisaks vokaalile mängib Aire ka enda tehtud kannelt. Kitarril on Aire ja Herki poeg Eero.

"Mull mull" lastelaulus laulavad Liana ja Aare lapsed Artur ja Johanna ning Aire ja Herki lapselapsed Robin ja Sofia

Kõik kolm õde on laulnud/laulavad koorides. Aire mängib ka valjala kandlekooris "NobeNäpud". Meespere ja lapsed harrastavad erinevaid keelpille. Lisaks tegutseb perepoeg Eero heliloomingu ning produtseerimisega. Esitatud lood olid Kõrgemägi/Niit “Mull-Mull-Mull-Mull, väiksed kalad”, Tammlaan/Ernesaks “Laev tõstis purjed” ja Evensen/Linna “Barbara”

---------

Viienda ja viimasena astus üles perekond Sünter

Vokaal - Hiie-Helena Sünter

Kitarr - Olev-Mattias Sünter

Vokaal - Liisa-Katariina Sünter

Klahvpillid - Tiina Sünter

"Su poole" viis ja sõnad Aleksander Sünter

Viiul- Hiie-Helena Sünter

Vokaal, kitarr - Olev-Mattias Sünter

Vokaal - Liisa-Katariina Sünter

Klahvpillid - Tiina Sünter

"Millal on see aeg?" viis ja sõnad Aleksander Sünter

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles