KÜLAVAHELOOD ⟩ Millise Saaremaa hiidrahnu all on peidus aare?

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
NII SÜNNIB SAADE. Saatejuht intervjueerib allkate uurijat Maie Meiust.
NII SÜNNIB SAADE. Saatejuht intervjueerib allkate uurijat Maie Meiust. Foto: ESTER VAIKSAAR

Talvekuu esimene "Külavahelugude" saade erineb eelmistest selle poolest, et ei tutvusta ühtegi konkreetset küla, ega sündmust, vaid üsnagi unikaalseid looduslikke objekte - allikaid.

Saatejuhi Aare Laine kutsus loodusmatkale väärikate ülikooli eestvedaja Maie Meius. Giidiks on Valjala põhikooli ajalooõpetaja, Hiie sõbra tiitliga tunnustatud Ester Vaiksaar.

Kõigepealt viib matkajuht loodushuvilised Saaremaa teadaolevalt suurima hiidrahnu juurde Väkra külas. Õpetaja Vaiksaar teab rääkida, et Hiiekivi all olevat peidus suur aare. Legende ja tõsilugusid nii allikatest kui teistest pärandkultuuriga seotud paikadest, mida kuulajaile pajatada, jagub Estril küllaga.

Saates kirjeldavad matkajad värvikirevat sügisest metsa, iidseid jändrikke tammesid, sammaldunud kiviaedu, tuulemurdu ja haruldasi looduspilte puudest, lilledest, kividest, soodest, kunagisest paemurrust, ja muudest põnevatest paikadest.

Maie Meiusele läks matk igati korda. Ta täitis oma ammuse unistuse. Nüüd on ta läbi käinud kõik Saaremaa arheoloogiamälestisena kirja pandud allikad. Neist 12. ja viimane oli Kuiste külaga piirnevas Sikametsa puude salus paiknev Neitsiallikas. Miks allikas just sellise nime on saanud, seda annab Ester Vaiksaar saates teada.

Kuulajad saavad teada infot veel Lutsu- ja Silmaallika ning teistegi piirkonna allikate kohta. Maie Meiuse sõnul on allikad nii veeandjad kui ka kultuurikandjad. Loodushuvilisena jätkab ta retki teiste allkate juurde. Umbes 150-st allikast on ta jõudnud pooltega tutvuda.

Aare Laine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles