MÄLESTAME Ado Arge

Saarte Hääl
Copy
Ado Arge
Ado Arge Foto: Saarte Hääl

Kuressaare on jälle ühe koloriitse persooni võrra vaesem. Ado Arge, rahva seas tuntud kui Kõrtsu Aadu, töötas Kuressaare söögi- ja joogikohtades kelnerina 29 aastat. Eakamad mäletavad teda aegadest, mil linna ainsasse restorani pääsemiseks pidi nädalavahetustel seisma hirmpikas järjekorras.

Tallinnas sündinud Ado oli vaevalt seitsmeaastane, kui hakkas juba piimaringis käima. Külanaised tõid oma piimapotsikud tema vanaisa Joosti Jaagupi õue ja Ado pidi need hobusega viima nelja kilomeetri kaugusele meiereisse.

Toitlustamise juurde sattus mees Valgevenes valveroodus teenides. Pärast sõjaväge aastal 1968 kuulutas kohalik ajaleht, et ETKVL vajab restorani meeskelnereid. Kuna kolhoosi noore mehe hing ei igatsenud, otsustas Ado õnne proovida ja saigi koha. Restoran asus siis Kauba tänaval Holostovi majas.

Sama aasta augustis avati aga uus restoran Saaremaa kaubamaja kolmandal korrusel, mis jäi Ado Arge töökohaks pikkadeks aastateks. Õpipoisina alustanud mees oli lõpuks V kategooria kelner ja III kategooria kokk ning tegeles ka noorte väljaõppega.

Kelneriamet pani jalgadele suure koormuse ja ajapikku hakkas tervis tunda andma. Lõpuks jäi mees üldse koju. Kuressaare aedlinnas oli tal eramu suure krundiga, kus sai teha kõiksugu aiatööd.

Elu lõpuni poissmeheks jäänud Ado ütles kunagises leheloos, et tal pole naisolevuse järele õieti tarvidust olnudki, sest kõikide töödega sai ta ise kenasti hakkama. Ka sokkide kudumisega, mis aitas igavust peletada ja pimedaid talveõhtuid sisustada.

Saarte Hääl

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles