MÄLESTAME ⟩ Heino Saal

Saarte Hääl
Copy
Heino Saal
Heino Saal Foto: Erakogu

​Teisipäeval lahkus taevastele radadele 84 aastat tagasi Pärnumaal sündinud, aga Saaremaal oma elutöö teinud Heino Saal. Mitmekülgsete huvidega mees sai noorukina tuntuks ennekõike sportlase - ujujana.

Pärast Vändra Keskkooli ja Eesti Põllumajanduse Akadeemia lõpetamist suunati maaparandusinsener Saal tööle Saaremaale. Heino ka abiellus Saaremaal. Tema kaasa Helgi oli tunnustatud eesti keele ja kirjanduse õpetaja.

Heino Saali elutöö Saaremaal võib lühidalt kokku võtta sõnadega: maaparandusinsener, patendispetsialist, sportlane, karskustegelane, teadus- ja loodushuviline, hobifotograaf, isa, vanaisa, vanavanaisa.

Pereisana tundis ta kõige suuremat rõõmu lastest, lastelastest ja lastelastelastest. Kõik tema lapsed käisid ka muusika- ja spordikoolis. Annest on saanud tunnustatud kunstnik, Aarest ooperilaulja ja Tarmost arvutispetsialist.

Heino ei olnud kitsi laste loomingut ja lastelaste tegemisi kiitma. Eriti meeldisid talle tütar Anne Tootmaa tehtud meremaalid. Võimaluse korral võttis ta ette reisi pealinna, et näha poeg Aare esinemist ooperietendustes Estonia teatris.

EPT juhataja asetäitjana maaparanduse alal töötas Heino Saal mitu aastakümmet.

Taibukas ja hakkaja spetsialist kutsuti tollase Kingissepa Rajooni Täitevkomitee kommunaalmajanduse osakonda juhtima. Samal ajal kuulus ta ka heakorrakomisjoni.

Heino kauaaegne kolleeg, omaaegne EPT rajoonikoondise juhataja Ülo Vevers meenutab oma lähedast kaastöötajat kui tõsist ja täpset töömeest. Veversi sõnul oleks Heino Saalist võinud saada ka edukas teadlane. Tehnikahuvilisena lõpetas ta ju üleliidulise patendiinstituudi.

Pensionipõlves tundis ta endiselt kõige uue vastu huvi, hoolitses koduaia eest. “Aed oli alati õiteilus,” toonitas tütar Anne.

Heino Saali ärasaatmine toimub laupäeval, 20. novembril kell 11-12 tema kodus Loo tn 1.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles