Piimahinna järsk tõus aitab lehmapidajad mudast välja

Ain Lember
, Toimetaja
Copy
Piimatööstuse nõukogu esimees, maakonna suurim piimatootja Tõnu Post.
Piimatööstuse nõukogu esimees, maakonna suurim piimatootja Tõnu Post. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Saaremaa Piimatööstus tõstab jaanuarist piima kokkuostuhinna 30,5 sendilt 36 sendile, mis võib olla läbi aegade suurim toorpiima kokkuostuhinna tõus Saaremaal.

Seni on piima kokkuostuhind tõusnud tavaliselt sendi kaupa, kõige enam kaks-kolm senti korraga, kuid mitte kunagi 5,5 senti. Nagu mandri piimatööstused väärtustab ka Saaremaa Piimatööstus nüüd piima valgusisalduse kõrval ka rasvasisaldust. Tööstus maksab tootjale lisaraha, kui piima rasvasisaldus on kõrgem kui 4 protsenti ja valgusisaldus kõrgem kui 3,4 protsenti. Saaremaa väiketootjate piim on sageli õige rammus. Jõudluskontrollis osalevate farmide hulgas on selle aasta kümne kuu järel rasvaprotsendi arvestuses kolmikjuhtimine: Viliste talu (5,17%), Valge Veis (5,08%) ja Nipi Rantšo (5,07%). Lisaks on Valge Veis ja Nipi Rantšo vastavalt teisel ja kolmandal kohal piima valgusisalduse poolest.

Rauni ühistu juht Aive Kesküla ütles, et piima kõrge kuivainesisaldus võib tootjale piimakilo kohta isegi mitu senti juurde anda. 1. jaanuarist kehitama hakkav uus hinnakiri päästab nii mõnegi tootja, sest juba pikka aega on piimafarmide majanduslik olukord kehv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles