TOIT Aasta esimeseks päevaks küpseta hapusaia!

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
NÕUTUD MAITSE: Agne Peetersoo hapusaiad on tema tutvusringkonnas väga hinnatud.
NÕUTUD MAITSE: Agne Peetersoo hapusaiad on tema tutvusringkonnas väga hinnatud. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Viimastel aastatel on Eestis ja ka Saaremaal aina tugevamini kanda kinnitanud meie tavapärase pagarikunsti jaoks harjumatu hapusaia ehk pärmita saia küpsetamine. Selle väga maitsva ja ka kasuliku jahutoote kohta jagas Saarte Häälele oma kogemusi Agne Peetersoo.

Agne avastas hapusaia enda jaoks Madeiral elades. “Seda müüdi mingites suvalistes nurgatagustes restoranides. Tavaline valge päts, aga jube huvitava maitsega. Lõpuks sain teada, et tegu on väga traditsioonilise saiaga, mille valmistamisel kasutatakse juuretist. Seejärel kulus parasjagu detektiivitööd, et ühest pagarikojast lõpuks juuretis hankida. Portugali keeles on selle nimi massa mae – taigna ema,” meenutab ta.

Traditsiooniline hapusai koosneb vaid veest, soolast ja jahust. Suhkrut sellesse ei lisata, ometi on tal omapärane maitse, mida mõni suisa magusaks nimetab. Loomulikult võib näiteks pühade puhul saia sisse panna ka lisandeid – kuivatatud puuvilju, pähkleid, rosinaid, seemneid. Agne on hapusaia tainast teinud ka kaneelirulle. Tuleb lihtsalt arvestada, et juuretis “sööb” poole nende magususest ära. Ja et saiakeste tegemiseks kulub kaks-kolm päeva, kuna taina kerkimine võtab palju rohkem aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles