MUHU UUDISSED ⟩ Las ta siis minna

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis
Irena Tarvis Foto: Erakogu

Ikka terit neh. Selle vuasta sihes viimast korda. Üks rink oo täis jälle. Neh, paras aeg oo meenuta, et mis sest vuastast kõege änam miele jäeb. Neh, Muhu suare jäuks olli äkist kõege kangem asi sie, et meitel sai kevade jälle üle irmpitka aa kaks tuhat elanikku täis. Neh, ja kui tulevaks kevadeks äkist ää unub nõuke tähtis asi, juu siis Liiva vahel nie kruokused miele uiest tuletavad.

Liiva oo mudud jälle kasun ja arenen. Keskväljak ja turumaja oo omale uiendusi suan ja teenepool suurt silda akkas Muhu maja kerkima. Ja kerkib nõukse juoniga, et akka masu ühna uskuma, et tulevaks sügiseks valmis suab. Ja kuolimaja ja pasturaat piasteti teeneteese küljest lahti. Nüid oo kaks kenad munukest maja, kis teeneteesele silma vahtivad.

Neh, aga jõulud tullid tassakeste ja läksid kua tassakeste. Isegid jõulutönkisid olle liikumas oln. Põhjakaldal ühed jähid kogunisti vilmi piale. Ehkkid tuppa masu es piase. Aga nie, kis Suuremõisa vahel kuipisid, nie oskasid kohe kenaste õigete akete pihta koputa. Piasid ikka tuppa kua ja said ninad sojaks. Neh, muhulaste moed. Pühade aegus roinatse rinki ja sii ep tehta vahet, ons omad või võerad. Süia-juua pakutse kõigile. Ja kui oo üömaja taris, siis suab sedagid. Irmus kena, et oo nõuksi, kis seda muodi ikka au sihes oidvad ja omaks võtvad. Neh, päris kõik uiemad muhulased põle sest kombest kuuln ja oo vahest tohed kua, et nende õuesid kaudu oo rüistetud, kut ennassid kodu põlegid. Aga kust sie tönk piab sest tiadma? Taa oo arjun, et kui oo maja, siis mõni elus ing ikka äkist kodu kua oo.

Neh, suadab siis selle vuasta kua tassakeste tiele ja võtab uie vastu. Üks ning teene oo uurin, et kas Liiva linna keskväljaku pial kua uie vuasta vastuvõtmist tähistatse? Neh, mis sa oskad kosta… Kellelgid põle ju kieltud seks aaks sõnna minna. Residendi kõnet just põle, aga üheteesele uut ja paramad suovida suab ikkagiid. Ja nõukest kommet, et masu mitukümmend tuhat kahe minutiga vastu taevast laska, nõukest põle meitel maksumaksja rahade iest küll eluaegaskid oln. Ja seda tulevärki, seda oo nii ehk nii. Selge ilmaga oo väina tammi pial kolekena vahtida. Siis oo rinkiratast tulemeri.

Neh olge siis munuksed ja kenad vuasta lõppu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles