AJA LUGU ⟩ Kuidas tekkis Kuressaare kaardile Transvaali tänav?

Urmas Kiil
Copy
KOONDUSLAAGER: Ei, see õudne pilt ei ole tehtud kuskil Gulagis ega ka natslikus koonduslaagris. Selle pildi buuri lapsvangist Lizzie Van Zylist tegi 120 aastat tagasi inglanna Emily Hobouse, kes teavitas maailma demokraatliku Suurbritannia julmustest Inglise-Buuri sõja ajal rajatud koonduslaagrites.
KOONDUSLAAGER: Ei, see õudne pilt ei ole tehtud kuskil Gulagis ega ka natslikus koonduslaagris. Selle pildi buuri lapsvangist Lizzie Van Zylist tegi 120 aastat tagasi inglanna Emily Hobouse, kes teavitas maailma demokraatliku Suurbritannia julmustest Inglise-Buuri sõja ajal rajatud koonduslaagrites. Foto: Vikipeedia

19. sajandi lõpupoole kasvas Kuressaare linn kagu suunas, nii tekkisid paralleeltänavad Uus ja Pärna ning 1903. aastal Transvaali tänav. Saarlase kõrvale esialgu väga harjumatu nimega tänav on hea näide meie seotusest suure poliitikaga, kirjutab (koos toimetaja Urmas Kiili täiendustega) Kuressaares elav ajaloouurija Urve Kirss.

Kuidas siis maailmapoliitika siia rahulikule Saaremaale jõudis? 19. sajandi lõpus ja 20. saj alguses, täpsemalt aga aastatel 1899–1902 käis Saaremaast väga kaugel, Lõuna-Aafrikas suur sõda.

See oli võimsa Briti impeeriumi sõda buuride loodud vabariikide Transvaali ja Oranje vastu, ajalookirjanduses tuntakse seda sõda Inglise-Buuri või lihtsalt Buuri ehk Lõuna-Aafrika sõja nime all. (Tegelikult oli see teine Inglise-Buuri sõda, esimene oli toimunud aastatel 1880–1881 – toim).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles