Peeter Rudaši klaasi vormitud maailm ja hing

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
VANAMEISTER PEETER RUDAŠ kavatseb klaasipuhumisega jätkata vähemalt veel ka eeloleval suvel.
VANAMEISTER PEETER RUDAŠ kavatseb klaasipuhumisega jätkata vähemalt veel ka eeloleval suvel. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Laugu klaasikoda on praegu talveunes. Koja peremees Peeter Rudaš aga Haapsalus talvekorteris, kus ta täna ka oma 80. juubelisünnipäeva tähistab.

"Võtan asja rahulikult. Koduses õhkkonnas," nendib staažikas klaasikunstnik. Talveunes klaasikoja kohta ütleb ta, et elektriarveid vaadates tekib tunne, et riik tahab koja igavasele unele suigutada. Selle aasta lõpuni on tal veel fikseeritud hinnaga pakett, aga mis edasi saab, seda ei oska öelda. "Eks lisaks puhumisele saab klaasi ka muud moodi teha. Ja ega seda päris kõrvale jätta ju saa. Eluaeg tehtud," sõnab Rudaš.

Laugule kolib kunstnik uuesti kevadel ja klaasikoda tahab ta ka tänavu ikka terve suve lahti hoida. "Väikseid näitusi olen kogu aeg teinud. Aga mul on plaan teha üks suurem väljapanek, kus oleks toodud klaasi sada erinevat vormi. Et näidata klaasikunsti erinevaid vormilahendusi," räägib ta.

Osaliselt on Peetril näituse tarbeks taiesed juba olemas, osa aga alles peas, küpsemisjärgus. "Ideid peab ju kogu aeg olema. Ja hing on noor. Kuigi kukub aastanumber, mis juba üsna tõsine," muigab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles