VASTULAUSE ⟩ Meretuulepargid ja tervisemõjud

Triin Lepland
, rahandusministeeriumi planeeringute osakonna nõunik
Copy
Tuulegeneraator
Tuulegeneraator Foto: unsplash.com / Bruno Figueiredo

“Saarte Hääles 2. veebruaril ilmunud arvamusloos “Üleskiidetud tuulepargid teevad meid haigeks” on autor Anti Kukkela esitanud väiteid, mis sisaldavad valefakte valminud Eesti mereala planeeringu kohta ja soodustavad üleüldist valeinfo levikut,” kirjutab mereala planeeringu koostamise juht Triin Lepland.

Eesti mereala planeeringulahendus on välja töötatud nii, et oleksid minimeeritud otsesed tuuleparkide mõjud inimese tervisele. Planeering kohustab arendajaid enne tuulikute püstitamist hindama ka müraga seonduvaid mõjusid ja olulised ebasoodsad mõjud tuleb välistada.

Artiklis tuuakse välja, et 143-leheküljelises mereala planeeringu mõjude hindamise aruandes on tervisemõjudele pühendatud neli lehekülge ja seal tunnistatakse, et uuringud mereala tööstuslike tuuleparkide mõjust inimese tervisele puuduvad. See väide ei vasta tõele.

Mõjude hindamise aruandes on müra temaatikat põhjalikult käsitletud mh teadusuuringutele viidates. Kokkuvõttes tuuakse välja, et hetkel ei ole teada teaduslikke uuringuid, mis näitaksid, et meretuulepargid avaldaksid mürast tulenevalt rannainimeste tervisele negatiivset mõju.

Tuuleparkide alad on planeeritud maismaale ja asustusega saartele mitte lähemale kui 11,1 km. See vähendab väga suurel määral müra, sh infraheli levikut rannikuni. Küll sõltub infraheli jõudmine ja selle kuulmine nii tuule suunast kui ka tugevusest (Keith S. 2018. Wind turbine low frequency and infrasound propagation and sound pressure level calculations at dwellings. The Journal of the Acoustical Society of America). Teada on, et tuul ja lainetus tekitavad ka ise infraheli (Le Pichon A, Maurer V, Raymond D, Hyvernaud O. 2004. Infrasound from ocean waves observed in Tahiti. Geophysical research letters) ning selle eristamine tuuleparkide mürast on enamikel juhtudel ebareaalne.

NB! Väidete esitamisel on oluline silmas pidada, et maismaatuuleparkide uuringutes saadud tulemusi ei saa üle kanda meretuuleparkidele.

Anti Kukkela väidab, et riigikohtu lahendiga (8.08.2018) Hiiu meretuulepargi osas tühistati tuuleenergia tootmine kogukonna vastuseisu ning tervisemõjude tõttu.

Muretseda pole põhjust

Juhime tähelepanu, et Hiiu kohtulahendil ei ole puutumust tervisemõjudega. Keskne probleem oli Natura aladega seotud asjaolude piisav hindamata jätmine. Eesti mereala planeeringus on Natura hindamine läbi viidud ja ebasoodsad mõjud aladele välistatud.

Mõistame kohalike inimeste muret, ent teadus ja senine praktika selles valdkonnas ei anna selleks põhjust. Just negatiivsete mõjude ärahoidmiseks ongi mereala planeeringus määratud tingimused, mis kohustavad arendajaid läbi viima uuringuid, tegema koostööd vallaga ning kaasama protsessi kogukonda.

Siinkohal peaks mereplaneering tooma kohalikule inimesele kindluse ja turvatunde – pärast selle kehtestamist on uuringute tegemine tegevusloa etapis arendajale kohustuslik.

Nii toimitakse analoogsete projektide puhul kõikjal maailmas. Mereplaneering sätestab, kas, kuhu ja millistel tingimustel on võimalik meretuuleparke rajada, ning järgmises etapis, enne rajamist, viiakse läbi uuringud, mis annavad vastuse, kui palju ja kuhu täpselt on võimalik selle ala sees tuulikuid panna.

Merel toimuv on edaspidi paremini reguleeritud ega sõltu üksikutest juhuotsustest, kuna peale mereplaneeringu kehtestamist valitsuses on olemas nii üldpõhimõtted kui ka selged suunised ja tingimused, kuidas tegevusi ruumiliselt kavandada tohib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles