Vald kavandab muudatusi Leisi kandi hariduselus

Urmas Kiil
Copy
Leisi kool.
Leisi kool. Foto: Irina Mägi / Saarte Hääle arhiiv

Saaremaa vallavalitsus on seadnud sihiks ühendada järgmisest õppeaastast Leisi kool ja Pärsama lasteaed.

"Haridusasutuste ümberkorraldamisel lähtume eelkõige laste huvidest ja õpikeskkonna kvaliteedi parandamisest," põhjendas valla haridusnõunik Meelis Kaubi eelseisvaid muudatusi.

Tema sõnul on kahe haridusasutuse liitmise peamine eesmärk viia Leisi kool ja Pärsama lasteaed ühtse juhtimise alla. "Õpetajate jaoks kooli ja lasteaia liitmine mingeid muudatusi ei too. Samuti ei muutu midagi ka lasteaia rühmade osas, sest nii Leisi kui ka Pärsamale jääb alles kaks rühma," kinnitas Kaubi. "Küll aga toob liitmine muudatused ühendasutuse juhtimise struktuuris, mille kohtadele kuulutatakse välja konkursid."

Praeguste plaanide kohaselt kuulutatakse konkursid välja uue haridusasutuse juhi, kahe õppejuhi ja võimalik et ka majandusjuhi ametikohale.

Kui lugeda aga Leisi osavallakogu 7. veebruari koosoleku protokolli, võib järeldada, et Leisi piirkonna hariduselu muudatuste üheks põhjuseks on lastevanemate rahulolematus kohaliku kooli juhtkonnaga.

Protokollis on otsesõnu öeldud, et "viimastel aastatel on vastasseis kooli ja lastevanemate vahel suurenenud" ja et "kooli juhtkonna poolt on suhtlus ebapiisav, puudub koostöö". Veel kurdetakse, et ehkki lasteaiarühmad on kolinud Leisi koolimajja, ei ole kooli ja lasteaia vahel toimivat koostööd ega ka tahet selle loomiseks, ning et vanemad panevad oma lapsi elukohast kaugematesse koolidesse.

Urmas Treiel
Urmas Treiel Foto: Saarte Hääl

Leisi osavallakogu istungil osales seekord ka vallavalitsuse haridus- ja noorsootöö osakonna juhataja Urmas Treiel. Koosoleku protokollist selgub, et ta rääkis Leisi koolis läbiviidud rahuloluküsitlusest ja tõi välja tulemused, mis olid suhteliselt negatiivsed. Küsitluse andmetel arvavad lastevanemad, et Leisi kooli maine on madal ja ka õpiabi korraldamine olevat seal alla vabariigi keskmise.

Samas näitavad aga kogemused, et kohtades, kus kool ja lasteaed on koos, on olukord parem. Koosoleku protokollist ilmneb veel, et just Urmas Treiel tegi ettepaneku Leisi kooli ja lasteaia liitmise kohta.

Küsimusele, kas neil on pretensioone Leisi kooli praegusele juhtkonnale, vastas haridusnõunik Meelis Kaubi jaatavalt. Tema sõnul keskendub kooli juhtkond vaid õppekava täitmisele, samas jäävat aga vajaka koostööst kohaliku kogukonnaga.

Kaubi lisas, et Leisi kooli ja lasteaia liitmisplaani on toetanud nii osavallakogu kui ka mõlema haridusasutuse hoolekogud.

"Vallavalitsuse haridus- ja noorsootöö osakond esitab Leisi kooli ja Pärsama lasteaia ühendamise eelnõu teisipäeval vallavalitsuse nõupidamisele," ütles Meelis Kaubi. "Et aga plaan realiseeruks järgmise õppeaasta alguseks, peab volikogu otsuse selle kohta vastu võtma märtsikuu jooksul."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles