Elektrilevi soovib riigi abiga tugevdada kodumaist elektritoodangut

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
Rasmus Armase sõnul saaks riigi toel saarte elektrivõrgud nelja aastaga uuendada sellele tasemele, et sinna saaks ühendada praegusest märkimisväärselt rohkem tootmisvõimsusi.
Rasmus Armase sõnul saaks riigi toel saarte elektrivõrgud nelja aastaga uuendada sellele tasemele, et sinna saaks ühendada praegusest märkimisväärselt rohkem tootmisvõimsusi. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Elektrilevi küsib riigilt jaotusvõrgu tugevdamise investeeringuteks 55 miljonit eurot, mis võimaldaks kiires tempos ühendada võrku väiksemaid päikeseelektrijaamu ja suurendada kodumaist elektritoodangut.

Kolm aastat tagasi oli jaotusvõrku liitunud väikejaamade koguvõimsus natukene alla 40 megavati. Eelmise aasta lõpuga on see üle üheksa korra suurem ehk peaaegu 400 megavatti. Võrdluseks: kogu Eesti suvine tarbimine päevasel ajal on umbes 800 megavatti ehk päikesejaamad annavad sellest juba peaaegu poole.

Saare maakonnas on päikeseenergia tootmine viimastel aastatel kasvanud üle 50% ja Eesti maakondadest on siin kõige rohkem kohapealset tootmist. Kasvuga kaasneb paraku see, et võrk on põhimõtteliselt “täis”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles