JUHTKIRI Tuhat abivajajat

Saarte Hääl
Copy
Ukraina lipu värvides odrapõld.
Ukraina lipu värvides odrapõld. Foto: Timo Korv

Millal sõda Ukrainas lõpeb, ei oska praegu ennustada keegi. Paratamatult jätkub ka sõjakoldest pagejate vool rahulikumatesse riikidesse, sealhulgas Eestisse. Esialgu pakutud piirmäärad, kui palju sõjapõgenikke Eesti vastu võtta suudab, on ammu ületatud. Nüüd, mil suuremate linnade võimalused on ammendumas, jõuab üha enam Ukrainast pakku tulnud inimesi väiksematesse kohtadesse.

Saaremaa vald ise on valmis tagama elukoha ja vajalikud teenused 450 sõjapõgenikule. Ilmselt aga on Saaremaale saabuvaid abivajajaid kokku vähemalt tuhatkond. Kuigi eilse seisuga oli siia jõudnud kolmsada ukrainlast, kasvab see arv jõudsasti. Iga päev vähemalt paari-kolmekümne inimese võrra.

Kõigile neile elukoht leida on paras pähkel – seda enam, et Saaremaal ei jagu üürikortereid kohalikelegi, sõjapõgenikest rääkimata.

Selle kohta, et mullu detsembris pärast Sõmera erihooldekodu sulgemist tühjaks jäänud hoonetekompleksile oksjonil uut omanikku leida ei õnnestunud, saab praeguste sündmuste valgel koguni öelda: õnneks jäi see kinnistu müümata. Vähemalt on nüüd koht, kuhu hätta sattunud inimesed majutada.

Tuhat inimest, kes tuge vajavad, on väga suur arv – kaks korda suurem sellest, millega Saaremaa vald üksi toime tuleks. Et valla oma teenused ei kannataks, on riigi abi Saaremaa vallale hädavajalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles