Kas sõjal ikka on sugu?

, kolumnist
Copy
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: TPM

Vaatamata traditsioonilistele soorollidele – mehed rindel, naised tagalas – meenutatagu, et metsikusi korda saatnud Vene sõdurid on üles kasvanud oma emade juures,” kirjutab välispoliitika ekspert Erkki Bahovski.

Nädalaleht Sirp on üritanud vaadata maailma läbi feministlike prillide. Iseenesest pole selles midagi laiduväärset, kuid küsimus on, kas säärane vaatenurk suudab piisavalt kõike seletada. Nii on Eret Talviste ja Birgit Poopuu võtnud üle-eelmises Sirbis (1.04) nõuks analüüsida sõda läbi feminismi ja dekolonialismi prisma. Ma jätan dekolonialistliku mõõtme siinsest artiklist välja, sest see nõuab eraldi lähenemist, ja keskendun küsimusele, kas sõjal on sugu.

Kui üritada üldistada, siis Talviste ja Poopuu järgi on sõda mehe nägu. “… feministlikud uurijad on välja toonud, et patriarhaalsetes hoiakutes ja omadustes (nende kandjaiks pole siiski vaid mehed) võib näha ka konfliktide juurpõhjust: patriarhaalsed suhted viivad kergesti relvastatud konfliktideni. Just sellised süsteemid lükkavad naised ja kõik teised, kes toksilise maskuliinsusega kaasa ei lähe, teatud sfääridest välja,” kirjutavad autorid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles