SUUR MAA, SUURED ASJAD ⟩ James Bondi Spectre sünnib meie silme all

Neeme Korv
, Äripäeva arvamustoimetuse juht
Copy
Neeme Korv.
Neeme Korv. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Sõnaga “võim” seostuvad meil peaasjalikult võimul olevad isikud ehk siis need, kelle käes on poliitiline võim. Ent see sõna võib sisaldada ka tähendust “võimutsev isik” või tähistada üldisemalt võimukandjat. Võrgustunud maailmas võib suurt majanduslikku võimu omav isik osutuda tõeliseks hegemooniks, kelle mõju võrdsustub tahtega mudida suunda kogu maailmas.

Maailma rikkaim inimene Elon Musk, kelle vara väärtust hindab majandusväljaanne Forbes praeguse seisuga enam kui 260 miljardile dollarile, on 44 miljardi eest ostmas sotsiaalvõrgustikku Twitter ja kavatseb selle ka börsilt ära viia. See ei ole lihtsalt hiigeltehing, millega autotootja Tesla ja kosmose-ettevõtte SpaceX omanik laiendab oma äri. Siin on mängus palju suuremad panused. Ja meie kõik oleme kaudselt mängukannid.

Kõlab nagu ulmeline fantaasia või vandenõuteooria. Nagu James Bondi lugudest tuntud salaorganisatsioon Spectre eesotsas oma juhi Ernst Stavro Blofeldiga. Miks kõrvutada üht edukat, kahtlemata innovaatilist inseneri selle väljamõeldud kurjamiga? Ja Twitter on ju kõigest sotsiaalmeediaplatvorm?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles