MAAILM ⟩ Tulemas on ülemaailmne roheenergeetika inflatsioon

Urmas Kiil
Copy
Boris Johnson
Boris Johnson Foto: Vikipeedia

Kui kliimaalaseid otsuseid kibekähku ei muudeta, hakkab juba eeloleval kümnendil rohepöörde tagajärjel üha enam kasvama nõudlus metallide ja muude tooraineallikate järele, kirjutab ajalehes Wall Street Journal (WSJ) ilmunud arvamusloos Manhattani poliitikauuringute instituudi teadur Mark P. Mills. Säärane nõudluse kasv tekitab aga paratamatult kõrge inflatsiooni.

Juba praegu räägitakse, et inflatsioon on kerkinud lausa ohtliku tasemeni ning seda paljuski just kõrgete gaasi- ja naftahindade tõttu. Mark P. Mills arvab aga, et hullem seisab veel ees. Tema sõnul saabub peagi aeg, mil kõrgustesse sööstavad ka ülejäänud toorainete hinnad.

Jutt on materjalidest, mida tootmises laialdaselt kasutatakse – vasest, alumiiniumist, niklist ja muudest metallidest. Seni on maailma arenenud majandusega riikides inflatsiooni kergitanud energiakandjate ja toiduainete kallinemine. Kui aga ka metallide hinnad peagi tõusma hakkavad ja seda eelkõige roheenergeetika võimendatud edendamise tõttu, tuleb meil kõigil valmistuda halvimaks, on ameerika teadlane veendunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles