ÜLESKUTSE ⟩ Ole oma rinna hoidja!

Saarte Hääl
Copy
Rinnavähi ennetuskampaania "Ole oma rinna hoidja".
Rinnavähi ennetuskampaania "Ole oma rinna hoidja". Foto: shutterstock.com

Tervisekassa kutsub ennetuskampaania “Ole oma rinna hoidja!” raames naisi rinnavähi sõeluuringule, kuna varases staadiumis avastatud rinnavähk on ravitav. Tänavu on sõeluuringule kutsutud ligi 84 000 naist.

Igal aastal saab Eestis rinnavähi diagnoosi ligi 1000 naist. Üle veerandi naistest saab oma diagnoosist teada tänu sõeluuringule. Mida varem rinnavähk avastatakse, seda edukam on ravi ning haigusest jagusaamise tõenäosus.

Sõeluuringus osalemine on muudetud naiste jaoks võimalikult mugavaks. Rinnauuringuid korraldavad kõik suuremad Eesti haiglad ja rinnakliinikud. Lisaks sõidavad ringi mammograafiabussid, mis külastavad aasta lõpuni erinevaid Eesti piirkondi, peatudes nii suuremates linnades kui ka väiksemates kohtades. Esmakordselt saadame naistele ka SMS-teavituse bussi jõudmisest tema elukoha piirkonda.

Rahvusvahelised uuringud näitavad, et sõeluuringute korraldamine on efektiivne, kui sellest võtab osa vähemalt 70 protsenti sihtrühma naistest. 2020. aastal osales rinnavähi sõeluuringus 54 protsenti kutsutud naistest, möödunud aastal kerkis hõlmatus 60 protsendini. Samas on kõige aktiivsemad sõeluuringus osalejad Saare maakonna elanikud – mullu käis uuringul 72 protsenti kutse saanud naistest.

Eestis oodatakse rinnavähi sõeluuringule 50–69-aastaseid naisi iga kahe aasta tagant. 2022. aastal on tasuta sõeluuringule oodatud ravikindlustatud ja ravikindlustamata naised sünniaastaga 1954, 1956, 1958, 1960, 1962, 1964, 1966, 1968, 1970 ja 1972.

Sõeluuringut teostavate raviasutuste kontaktid ja mammograafiabusside ajakava leiab haigekassa kodulehelt.

Sõeluuringus osalemiseks ei ole vaja jääda kutset ootama. Kutse uuringule leiab ka patsiendiportaalist www.digilugu.ee. Sihtrühma kuuluvad naised võivad neile sobivasse tervishoiuasutusse uuringuaja broneerida juba praegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles