Sõnajalgade tuuliku murdumise uurimine seisis dokumentide taga

BNS
Copy
Tuuliku murdumise põhjus oli seotud ilmaga.
Tuuliku murdumise põhjus oli seotud ilmaga. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Ameti teatel viibis ärimeestele Andres ja Oleg Sõnajalale kuuluva elektrituuliku pooleks murdumise põhjuste uurimine, sest puudu olid vajalikud dokumendid.

"Tuuliku murdumise tekkepõhjuste selgitamine alles käib. Selle läbiviimine oli takistatud, kuna omanikud ei esitanud dokumente, kuid nüüdseks on dokumendid edastatud ning hetkel neid analüüsitakse, sealhulgas tuuliku hooldustegevusi," ütles tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti kommunikatsiooninõunik Aap Andreas Rebas BNSile.

Pooleks murdunud tuuliku üks omanikest Andres Sõnajalg juhtis tähelepanu, et tuulik alustas tööd 17 aastat tagasi ja selle aja jooksul on ka vald muutunud.

"Salme valda enam ei ole. Kõik dokumendid ei olnud toona digitaalselt, vaid paberil. Nii meie kui Saaremaa vald püüdsime neid taastada ja seetõttu pidi amet kannatlikult ootama. Kõik, mis oli, sai ka edasi antud," kinnitas Andres Sõnajalg BNSile.

Tema sõnul on tegemist standardtuulikuga. "Ega me ei saanudki esitada neid dokumente, kuidas tuulik ehitati. See oli saksa tehase toodang. Tehas ei anna välja kõiki andmeid, see on selge," lisas Sõnajalg.

Vendadele Andes ja Oleg Sõnajalale kuuluvas Salme tuulepargis Saaremaal kukkus 15. jaanuari hilisõhtul kokku 60 m kõrgune elektrit tootev tuulegeneraator. Andres Sõnajalg on pidanud õnnetuse põhjuseks kiiresti tekkinud tuulepuhangut.

Aastane elektrikogus kokku varisenud tuuliku puhul oli 1,3 miljonit kilovatt-tundi, mis tähendab praeguste elektrihindade juures aastas 120 000-130 000 euro suurust sissetulekut.

Sõnajalgade tuulepark rajati 2003. aastal, pooleks murdunud tuulik pärineb aastast 2005. Kokku on tuulepargis seitse tuulikut, kuus väiksemat ja üks suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles