KOMMENTAAR Kui TikTokis kiusatakse, pöördu politsei poole

Copy
Facebook, TikTok, Twitter, YouTube and Instagram apps are seen on a smartphone in this illustration taken, July 13, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration
Facebook, TikTok, Twitter, YouTube and Instagram apps are seen on a smartphone in this illustration taken, July 13, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration Foto: Dado Ruvic

“Mõnel korral on Saare maakonnas politsei poole pöördutud murega, et inimestest filmitud materjali levitatakse TikTokis ilma nende loata,” ütleb veebipolitseinik Elina Laas. “Selline tegevus on aga keelatud.”

Veebipolitseinik Elina Laas
Veebipolitseinik Elina Laas Foto: Politsei

Esmalt soovitame proovida postituse teinud inimesega video mahavõtmise osas kokkuleppele jõuda. Kui see ei õnnestu, tuleb pöörduda kohtu poole, kuna tegemist on tsiviilvaidlusega.

Üle-eestiliselt pöördutakse aga politsei poole erinevate muredega, mis on seotud TikTokis leviva sisuga. Näiteks on teada antud, et noored postitavad videoid küberkiusamisest ning korrarikkumistest avalikus kohas. On tulnud ette olukordi, kus postitaja on video üles laadinud oma nime alt. Kui nime ei ole, saab kommentaaridest tihtilugu infot nii teo toimepaneku koha kui ka asjaosaliste kohta. Ette tuleb ka olukordi, kus alaealisi üritatakse seksuaalselt ahvatleda ning palutakse neil saata endast erootilise sisuga materjale.

Kui noored või nende vanemad märkavad TikToki keskkonnas murettekitavaid videoid, siis esimese asjana soovitan sellest raporteerida otse keskkonna kasutajatoele. Küll aga peab tõdema, et TikTok ei ole selles osas kõige kasutajasõbralikum ning häiriva sisuga postitusi on sealt eemaldada keeruline.

Kui video üleslaadija on teada, võib alati rääkida ka postitaja või tema vanematega ning samuti pöörduda küberkiusamise kahtlusega kooli poole. Kui neist meetmeist pole kasu ja kiusamine jätkub, tuleb pöörduda politsei poole. Märgates aga selliseid videoid, kust on näha otsene oht kellegi elule või tervisele, tuleks sellest loomulikult kohe teada anda häirekeskuse numbril 112. Nii saab politsei jalamaid olukorrale reageerida.

Juhime tähelepanu sellele, et TikToki konto loomiseks peab olema vähemalt 13-aastane ning vanemad peaksid laste tegevusi sotsiaalmeedias jälgima. Vanusepiirangud erinevates keskkondades on seatud põhjusega, et piirata ebasobiva sisu kättesaamist. Selleks, et selliseid olukordi vältida ja oma lapsi kaitsta, rõhutan veel kord lapsevanemate teadlikkuse olulisust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles