Jaanideks on oodata mõõdukat sooja ilma, võib esineda vihmahoogusid

Anette Sannik
, Saarte Hääle veebitoimetaja
Copy
Suvine vihmane ilm.
Suvine vihmane ilm. Foto: Unsplash

Riigi Ilmateenistus prognoosib nädalavahetuseks vihmasabinaid ning tänaste andmete kohaselt on oodata vihmahoogusid ka jaanideks, kuid veel ei tea, kus täpsemalt.

Laupäeva öösel oli meie kohal kõrgrõhuhari, mis päeva poole on sunnitud taganema Norra rannikult Skandinaavia keskosa suunas liikuva madalrõhuala kaguserva ees. Öö oli sajuta, kuid hommikuks jõuavad vihmapilved Hiiu- ja Saaremaale ning laienevad sealt kiiresti üle maa itta.

Esialgu puhub nõrk läänekaare tuul, päeval edelatuul veidi tugevneb puhanguti kuni 15 m/s. Õhutemperatuur on päeval 16 kraadi ümber.

Pühapäeval liigub madalrõhkkond üle Botnia lahe Soome kohale. Öö algab meil vihmaselt, kuid südaöö paiku sadu lääne poolt alates järk- järgult lõpeb, paiguti tekib udu. Päeval on mitmel pool vihmasabinaid. Puhub üsna tugev edela- ja läänetuul, eriti on tuul tugev põhjarannikul. Õhutemperatuur on öösel 14..16, päeval kuni 17 kraadi.

Jaaninädalal on ülekaal madalrõhkkondade käes, mis vahelduvad lühiajaliselt kuivemat ilma pakkuvate kõrgrõhuharjadega. Iga päev arvutavad ilmamudelid vihma- ja kuivaperioode veidi erinevalt.

Tänastel andmetel on paar päeva enne jaani kuivem. Jaanilaupäevaks ning jaanipäevaks on ilmamudelid arvutanud merelt uue madalrõhuala saabumist, kuid selle edasiliikumisel üle Eesti on ka takistusi ja nii ei saa täpselt öelda kas ja kus tuleb jaaniöö kuiv või kus vihmane.

Suure tõenäosusega tuleb jaaniõhtu mõõdukalt soe ja nii mitmeski kohas sajab hoovihma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles