MUHU UUDISSED ⟩ Muhu ilu elab

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis.
Irena Tarvis. Foto: Erakogu

Sina kallis aeg, kus nüid kukkus suoja läpatama! Põle viel juanid läbi suangid, kut päe aas inimeste ihud nõnna palavaks, et änam es sua mõjal olla kut kaelast suadik meres. Kui nõuke pala viel kaua kestab, siis põle Liiva linnas varsi änam rohuitet nähe.

Aga see laupane päe oo jälle eput päe! Neh, ühna üle terve suare pietse tüetubasid ja loenguid kua. Neid kokku ikka kohe kole palju! Kõik ep seesa esimese valuga mieleskid mitte. Aga tiada oo, et Kullaketrajate tekinäitus Hellamoal oo kua sedaaegu ikka viel kenaste ülal ja Liival käsitüeselsi ruumis avatse laupa näitus “Muhu naene oo kut lill”.

Liiva pasturoatis oo, ma lugesi üle, ühtekokku neli tüetuba. Ja viel oo Koguva Männikul ja Simiste Niinesalul ja Mõegaküla Jaagul ja Liiva lasteaidas ja Nõmmkülas ja Lõetsa Jüri-Jaanil. Ja Koguva kunstitallis oo masu kolm ettekannet.

Ühna elevile oo rahva aan Nabi Rein, kelle ettekanne oo kole uhke nimega “Mehed enne ja pärast tõrretantsu!”. Neh, elevile aab sie nimi nõuksi, kis tiadavad, mis asi oo Muhu tõrretants. Ja kis ep tia, siis Rein seletab selle kua kindlaste lahti.

Loengutega akatse Koguva kunstitallis pihta kellu ühestteistmest. Ja esimene oo siis “Koibrülee rehepeksimassinaga” ja teene oo Rein oma tõrretansi ja riietega ja kolmas oo viel – Eesti etnograafiast. Ettekandmisi suab kuulata puhta tuimuidu. Tüetubades ikka mõndas kohtas küsiste pirekse raha kua. Neh, õpetamine oogid kallis lõbu Eesti vabariikis ja iseäranis viel siis, kui oo taris materjaalisid kua varuda. Ja selle päeva oo avatud kohe kindlaste Koguva Jaagu pööningupoed ja Kuivastu käsitüepoed ja Kallastel oo keraamikatuba ja Liival lambanahatuba ja MuruCraft ja Oad ja Eed.

Ja õhta pietse mudud jälle moeetendust kua Liival. Kellu ühessast turu pial. Midad põle ütelda, Muhu ilu tõeste elab, nõnna kut eput päe iga vuasta korrutab. Mudud, et Muhu ilu Maasis pasaunnika otsas kua elab, vuata sõuke asi oo ikka pirekse vastukarva. Kullapaikest, kui kiegid kuskilt levab mõne vana ja lagun särgi või siiliku või põlle või tanu või roosit päti, siis nähku nie nii ullud välja kut tahes, aga Muhu muuseumile ja Muhu Pärandikuolile ja Muhu käsitüeselsile tasuks nõukstest asidest ikka tiada anda. Lepiks nõnna kokku?!

Olge siis ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles