Mälestushetk Kudjapel ⟩ Kristjan Jalakas 32, Johannes Poopuu 136

Tõnu Veldre
Copy
Kristjan Jalakase haual seisavad auvalves noored kotkad Martin Tiirik ja Riko Mattias Nuut.
Kristjan Jalakase haual seisavad auvalves noored kotkad Martin Tiirik ja Riko Mattias Nuut. Foto: Tõnu Veldre / SAARTE HÄÄL

Täna tähistati Kudjape kalmistul küünalde süütamise ja pärgade asetamisega kahe saarlasest sõjamehe sünniaastapäevasid. Kangelaste haudadel seisid auvalves noored kotkad, mälestusteenistuse pidas Saarte praost Anti Toplaan.

Nimelt möödus 32 aastat Afganistanis hukkunud nooremseersant Kristjan Jalakase sünnist. Ning laupäeval 9. juulil on 136 sünniaastapäev Saare-, Hiiu- ja Muhumaa Kaitseliidu esimesel ülemal kolonelleitnant Johannes Poopuul.

Praost Toplaan rõhutas oma kõnes, et sellest ajast, kui hukkus Kristjan Jalakas, on maailm tugevasti muutunud.

„Ilmselt ei olnud Kristjan selleks valmis, et nii noorelt surra. Kuid vabatahtlikuna missioonile minnes andis ta oma elu selle eest, et tema eakaaslastel oleks elu. Sündmused Ukrainas on näidanud, et rahu ei ole asi iseenesest,“ rõhutas Toplaan iga kaitseliitlase ja sõjalistesse noorteorganisatsioonidesse kuuluvate inimeste panuse olulisust.

Endine KL Saaremaa malevapealik Mati Vendel meenutas oma sõnavõtus, et Johannes Poopuu esimeseks ülesandeks Kaitseliidu pealikuna oli nn Saaremaa mässu mahasurumine 1918. aastal.

„Lisaks suutis ta lahkuvatelt saksa sõjaväelastelt eestimeelsete mõisnike abiga välja kaubelda 4000 jaapani vintpüssi, mida hoiustati lossi keldrites,“ ütles Vendel.

Vabadussõja alguses valitses suur puudus relvadest ja laskemoonast.

Sõjaliste teenete eest annetati Kristjan Jalakasele postuumselt Kotkaristi Kuldrist mõõkadega ning Johannes Poopuu pälvis kaks Vabadusristi: Neist VR I/2 staabitöö eest ja VR II/2 isikliku vapruse eest lahingus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles