MÄLESTAME ⟩ Puhka rahus, abivalmis, sõbralik ja toimekas saare naine!

Aare Laine
Copy
Riida Kask 26.03.1936 – 5.08.2022
Riida Kask 26.03.1936 – 5.08.2022 Foto: Aare Laine / Saarte Hääl

Reedel, lõikuskuu 5. päeval lahkus igavesele unele tuntud ja tunnustatud giid, koduloolane, seltsitegelane, rahvatantsuentusiast ja pereema Riida Kask.

Märtsikuus 86 aastat tagasi Kuressaares Richard ja Adeele Hindi peres sündinud tüdruk sai nimeks Riida. 26. juunil 1960 abiellus Riida Hint oma keskkooliaegse klassivenna Hanno Kasega. Just Riida Kasena kogus üks kange saare naine tuntust nii oma kodusaarel kui ka palju kaugemal.

Riidat teadsid-tundsid väga paljud Saaremaad külastanud turistid. 44 aastat tegutses ta giidina ja see amet viis teda kokku paljude rahvuste esindajatega, olgu siis tegu jaapanlaste, hiinlaste, armeenlaste, itaallaste või kellega iganes.

Riidal jagus energiat mitme seltsi jaoks. Saaremaa merekultuuri seltsi liige sai temast sellepärast, et suhtles meremeestega ilma neid nägemata üle kolmekümne aasta.

Raadiooperaatorina oli ta tööl Saare Kaluri raadiojaamas. Kuus aastat tagasi, 80. sünnipäeva eel rääkis ta Saarte Häälele, kuidas ta teadis kapteneid ja tüürimehi hääle järgi, ise neid tundmata. Kui asutati Saaremaa merekultuuri selts, siis Riida pikalt ei mõelnud, astus kohe selle seltsi liikmeks. Küllap mõtles toimekas naine hiljaaegu kaugsõidukaluritele, kes 31. juulil Kehila külas üle mitme aastakümne kokku said. Tervis ei lubanud tal sellel sündmusel enam osaleda.

Riida ei olnud seltsi lihtliige. Aastaid oli ta Kudjape kalmistul uurinud, kuhu on maetud siit ilmast lahkunud meremehed. Oma andmebaasi kogus ta ligi paarsada nime. Nende kalmud, täpsed sünni- ja surmadaatumid olid Riidal korralikult kaardistatud. Traditsiooni järgides käis ta aastaid 12. detsembril Saaremaa Ühisgümnaasiumi mälestuspäeval õpilastega Kudjape kalmistul taevastele radadele lahkunud õpetajate ja õpilaste kalmudel.

Genealoogiaseltsi liige oli ta ka. Rahvatantsijana osales Riida aga paljudel suurtel pidudel. Abikaasa Hannoga tantsisid nad veel mõned aastad tagasi eakate rühmas. Väärikate ülikoolis oli ta hoolas kuulaja ja suur spordisõber kogu eluaja. Eriti meeldis talle tennisemängu jälgida. Sellel spordialal olid tal oma lemmikud.

Vahest kõige tähtsamaks rolliks pidas Riida ema, vanaema ja vanavanaema rolli.

"Kas võib maailmas veel midagi ilusamat olla," on poja Toomase ja tütar Katrini ema, nende lastelaste vanaema ja lastelastelaste vanavanaema Riida hinnanud aega, millal ta on järeltuleva põlvkonnaga saanud koos olla.

Alati abivalmis

Riida Kask tegutses aastaid ka giidina. Tema kolleegid Saaremaa giidide ühingust jäävad teda mäletama alati abivalmi, sõbraliku ja teadmishimulisena – sellisena nagu üks hea giid olema peab.

Tatjana Abramova: Ta oli tõeline sõber ja tuli ikka aitama, alati rõõmsameelne, seltskondlik – kahju, et nii hea inimene meie hulgast lahkus. Mälestus temast jääb meile südamesse.

Daisi Roose: Enamasti öeldakse, et asendamatuid inimesi ei ole. Ometi on nad olemas oma pere ja lähedaste jaoks ning nii mõnelegi meist on Riida asendamatu. Mõnikord lihtsalt on vaja tarka ja toetavat nõuandjat kõrvale ja tema seda oli. Vahel, kui tundus, et sa ei leiagi vastust tekkinud küsimusele, aitas Riida alati lahenduse leida, lisades lause: "Ma tahan ise ka teada saada."

Tiiu Kiil: Riida oli väga abivalmis, põhjalike teadmiste ja kogemustega giid. Tunnen puudust tema optimismist, sõbralikkusest ja huumorimeelest.

Elle Mäe: Meil kõigil on oma tee. Riida eluraamat sai täis kirjutatud paljude põnevate kohtumiste ja lugudega. Riida jääb meelde kolleegi ja sõbrana, kelle seltskonnas oli alati hea olla.

Ta oli avatud, sõbralik, teadmishimuline, abivalmis. Giiditöös ääretult põhjalik. Teda jagus kõikjale ja kõigile. Kui ta midagi uut avastas või teada sai, jagas seda rõõmuga sõpradega. Võib-olla olid Riida siirus ja huumorimeel need võtmed, mis avasid ukse nii paljude südamesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles