JUHTKIRI ⟩ Elektrilevi, keda te lolliks peate?

Saarte Hääl
Copy
Kõrgest elektrihinnast vapustatud eestimaalased toodavad elektrit sellise tuhinaga, et see ei mahu Elektrilevi võrku enam hästi äragi.
Kõrgest elektrihinnast vapustatud eestimaalased toodavad elektrit sellise tuhinaga, et see ei mahu Elektrilevi võrku enam hästi äragi. Foto: Elmo Riig/Sakala

Seda, et tulevikus peaks meie elektritootmine olema keskkonnasõbralik, on vist kuulnud juba igaüks. Ning ka seda, et praegusest palju rohkem väikeettevõtjaid ja eratarbijaid võiksid päikeseenergiat tootma hakata.

Küllap hakkaksidki, kui poleks üht suurt aga – üüratu hind, mis selline investeering maksma läheb. Ja praegusel juhul pole juttu seadmete, vaid liitumise maksumusest.

Kuigi riigile kuuluv Elektrilevi avalikult julgustab inimesi päikeseenergiat tootma, töötab ta ise sellele vastu, nõudes liitumise eest röögatut raha.

Kui pisikese päikesepargi rajaja peab liitumise eest maksma miljoni või kaks, pole tarvis pikalt mõelda, kuidas ta niisugusele pakkumisele reageerib. Sest kui see pole mõnitamine, mis see siis on?

Isegi, kui päikesepargi soovijal oleks miljon-kaks tagataskust võtta – nii lolli ja raha peale vihast inimest annab otsida. Ning vaevalt sellist üldse leidub.

Ei pea ju olema eriline nupumees, et mõista: mitu tuhat aastat tasuvusaega pole teps mitte köömes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles