Kõigustes põimuvad mälestused tänapäevaga

Aare Laine
Copy
HELENE kapteni Arvo Meikari tütar Anne Liigsoo (keskel), kes võttis koos perega pika teekonna ette seitsmeaastase tüdrukutirtsuna. Tema kõrval kaksikõed Helle Kivling ja Malle Björklund.
HELENE kapteni Arvo Meikari tütar Anne Liigsoo (keskel), kes võttis koos perega pika teekonna ette seitsmeaastase tüdrukutirtsuna. Tema kõrval kaksikõed Helle Kivling ja Malle Björklund. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Laupäeva pärastlõunal avati Kõiguste sadamas Helene mälupaik, mis pühendatud sellenimelise mootorpurjekaga 24. septembril 1944 Kõigustest punavõimu eest vabasse maailma põgenenud 483 Eestimaa inimesele.

Tänavu oli see päev maal elamise päev. Mitmes Saaremaa ja Muhu külas ning alevikus tähistati seda päeva suurejooneliselt kontsertide, näituste ja muude ettevõtmistega. 24. september 78 aastat tagasi oli aga paljudele eestlastele, sealhulgas saarlastele, maalt, oma sünnimaalt lahkumise päevaks.

Kõigustes meenutati seda kurba päeva mitmel viisil. Sadamahoone saalis etendasid Kuressaare teatri näitlejad stseeni, mis tugines põgenike kirjadele, kes olid keerulistes ilmastikuoludes üle elanud kolm päeva ja kaks ööd kestnud ülidramaatilise laevareisi, jõudes õnnelikena 26. septembri õhtul Rootsi Furusundi sadamasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles