Saarlased võtsid Töllu Rusikal osalenud NATO liitlased soojalt vastu

, Kaitseliidu Saaremaa malev
Copy

Nädalavahetusel Kaitseliidu tankitõrjeõppusel osalenud liitlased tõid oma kommentaarides välja kohalike sõbralikkuse ja entusiasmi.

„Praamilt maha sõitmisest alates nägime palju inimesi tee ääres,“ rääkis kapten Maxime, kes juhtis õppusel osalenud Prantsusmaa allüksust. Prantsusmaa kaitsevägi ei avalda välisoperatsioonidel osalejate perekonnanimesid.

„Ajalooline sündmus, kui tankid pärast 50-aastast vaheaega Saaremaale jõudsid, läks kohalikele korda. See, millise entusiasmiga Briti tankide saabumist saarele vastu võeti, oli ehk kogu nädalavahetuse vägevaim osa,“ lisas kapten Alex Nichol Suurbritanniast, kes on kompaniiülema abi Tapal baseeruvas NATO eelpaigutatud lahingugrupis eFP.

„Töllu Rusikas andis eFP-le suurepärase võimaluse testida, kuidas kiiresti, nii maad kui ka merd mööda, siirdada oma üksuseid Eesti kaugeimasse nurka.

Õppuse suurim kordaminek oli Prantsusmaa, Suurbritannia, Kanada ja Eesti üksuste omavahel integreerimine ja õppetundide ning kogemuste vahetamine. Kaitseliitlaste jaoks oli see esimene kord harjutada tõeliste tankide vastu. Tankitõrje spetsialistid jagasid omavahel tohutul hulgal NATO erialateadmisi,“ rääkis kapten Nichol.

Laupäeval ja pühapäeval harjutasid kaitseliidu tankitõrjujad Eesti eri piirkondadest Prantsusmaa ja Suurbritannia kaitseväelaste juhtimisel erinevate varitsuste korraldamist, pioneeritõkete rajamist ja said otse tankistidelt uurida nende lahingutaktika ja tegutsemise kohta.

Saadi kogemus sellest, millise kiirusega tank maastikul liigub ja kuidas erinevaid takistusi ületada suudab. Kogeti, mis tunne on sõitvas tankis istuda.

„Ülikõva!“ kiitsid mitmed õppusel osalejad saadud kogemusi.

„Õpetasime, vahetasime kogemusi, kuidas oma tehnikat kasutada. Oli huvitav vaadata, kuidas kaitseliitlased oma tehnikat kasutavad ja kuidas võitlevad,“ rääkis leitnant Antoine, Prantsusmaa Võõrleegioni pioneerirühma ülem.

„Ma ei oodanud, et saar nii ilus on. Mul polnud küll väga palju aega ringi vaadata, aga kui mul on eraisikuna aega, siis tulen kindlasti uuesti.“

Kapten Maxime märkis, et õppus oli kõigile osalejatele väärtuslik kogemus. „Kaitseliitlastel on juba praegu üsna head oskused, aga alati kasulik eri riikide sõduritega kogemusi vahetada.

Eesti maastik on väga omapärane ja kaitseliitlased tunnevad seda paremini kui meie, aga püüdsime siia juurde oma taktikalisi vaatenurki lisada. Tahtsime pakkuda kvaliteetset väljaõpet ja pingutasime selle nimel palju.“

Töllu Rusikal osales 200 kaitseliitlast ja NATO liitlasüksuste võitlejat. Õppuse lõpetas rahvarohke tehnika väljanäitus Leisi keskuses. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles