JUHTKIRI Mõistkem üksteist

Saarte Hääl
Copy
Ukrainlased Saaremaal.
Ukrainlased Saaremaal. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kui 31 000 elanikuga kogukonda tuuakse juurde 600 inimest, annab see tunda. Suurusjärk ei ole küll teab mis suur, kuid arvestades seni üsna tagasihoidliku rändesaldot, lööb taoline asjade käik kohaliku elurütmi paraku sassi. Veel keerulisem on siis, kui kuskile väiksemasse piirkonda tuleb elama teist sama palju või rohkemgi inimesi.

Varem või hiljem hakkavad tekkima ka erimeelsused. Nii on nendesse stsenaariumidesse juba sisse kirjutatud. Pole lihtsalt võimalik, et kõik sallivad kõiki ja käituvad täpselt nii, nagu ühiskonnas on normikohane. Seda enam, et inimesed on tulnud väga erinevatest kultuuridest ja tegemist on väga emotsionaalsete lugudega. Nagu inimesed lehelooski toonitavad, ei ole põgenikud tulnud siia vabatahtlikult, vaid ikkagi selliste õuduste tõttu, mida siin elavad inimesed endale isegi parima tahtmise juures lõpuni ette kujutada ei suuda.

Eks järeleandmisi tuleb teha kõigil ning mõlemad pooled peavad proovima panna ennast teiste kingadesse. Loomulikult, kui keegi rikub seadust, peab tegutsema vastavalt korrale. Seni tuleks aga rahu säilitada ja omavahel hakkama saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles