JUHTKIRI Kasvavad kulud, kasvavad kohatasud

Saarte Hääl
Copy
Hooldekodu Saaremaa Valss
Hooldekodu Saaremaa Valss Foto: Anette Sannik/Saarte Hääl

Uuest aastast veelgi kopsakamaks muutuv hooldusteenuse hind teeb neil, kes selle teenuse eest maksma peavad, meele mõruks. Ulatub ju Saaremaa hooldekodude keskmine kohatasu juba praegu üle 800 euro.

Samas on kohatasu kallinemine paratamatu ja mõistetav – kui elektri, toasooja ja toiduainete hinnad pöörase kiirusega üha kerkivad, ei saa ka hooldekodud teisiti, kui peavad oma hindu tõstma. Lisaks üha kasvavate kulude katmisele tuleb ka hooldustöötajate palka tõsta, et kvaliteetset tööjõudu hoida. On ju tõsiasi, et selle raske töö eest teenitava palga saaks mujalt palju kergema vaevaga.

Küllap ootavad paljud eakad ja nende lähedased tuleva aasta juulis jõustuvat hooldusreformi pikisilmi. Reformi tulemus peaks ju olema selline, et keskmist pensioni saav eakas, kes kodus ise enam toime ei tule, saab vajadusel hooldekodukoha lisatasu maksmata. Praegu hooldavad paljud pered oma eakaid lähedasi kodus, sest neil pole lihtsalt raha, et üldhooldusteenuse eest maksta.

Täpset prognoosi, milliseks kujuneb surve Saaremaa niigi vähestele hooldekodukohtadele, ei oska praegu teha ilmselt keegi. Selge on aga see, et Saaremaa vajab hädasti juurde nii hooldekodukohti kui ka hooldustöötajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles