JUHTKIRI Särtsakamalt! Või mitte?

Saarte Hääl
Copy
Elekter
Elekter Foto: Toomas Huik

Tänaseks peaks ilmselt kõik olema jõudnud pilgu peale visata eelmise kuu elektriarvele ja teha esimesed järeldused, kuidas riigi abikäena mõeldud universaalteenus või sellest loobumine igaühe tengelpunga mõjutab.

Fikseeritud hinnaga universaalteenus ei ole kindlasti odav, eriti arvestades, et see võib tuleval kuul kallimaks minna, aga ta annab eratarbijatele ja väikeettevõtjatele vähemalt teatud ajaperioodil stabiilsuse. Universaalteenuse puuduseks tuuakse jällegi tema "ebapedagoogiline" mõnu, teiste sõnadega, ta ei ärgita tarbimisharjumusi muutma.

Aga kui palju on meie tarbimisharjumusi muutnud elektribörs? Kui viimane aasta-poolteist kõrvale jätta, siis tegelikult lõi börs paljudele hoopiski illusiooni, et elektrit ongi võimalik saada poolmuidu. Ei jälginud keegi elektrikella ega triikinud pesu öösel küünlavalgel.

Täna oleme kõrgete energiahindade pantvangis. Küllap tuleb meil vähemasti ajutiselt leppida seetõttu vähemate mugavustega. Aga see äratuskell oli vajalik. Isegi lootuses, et aasta-paariga pitsitav jalg elektrikaablilt lõpuks kõrvale astub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles