MÄLESTAME Jää hüvasti, Ülo Vevers!

Aare Laine
Copy
Ülo Vevers.
Ülo Vevers. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

8. novembril lahkus meie hulgast raske haiguse läbi taevastele radadele kauaaegne omavalitsusjuht, majandusmees, külavanem, pereisa, ühiskondlikes ametites aktiivselt osalenud Ülo Vevers, kes ka pensionärina valutas südant kodusaare arengu pärast.

Kolm aastat tagasi Saarte Hääles sõna võtnud Muratsi küla mees oli ehk mõnevõrra imestunud nüüdisaja juhtimismeetodite üle.

"Kuidas on võimalik see, et ametisse saavad mitte toime tulevad juhid? Juhti ei peaks valima erakond, vaid ta peaks valitama selle järgi, kas ta oskab tööd teha. See, kui oled poliitikuna rahva hulgas populaarne, ei tähenda, et oled kompetentne mingit valdkonda juhtima. Ja kui ometigi oled mingil põhjusel juhirolli saanud, olgu sul siis vähemalt kompetentsed alluvad. Juhtimist tuleb õppida, seda oskust üksnes praktika käigus ei omanda," toonitas Ülo Vevers.

Saaremaal oma elutöö teinud Ülo Vevers lõpetas Türi keskkooli. Seejärel omandas tollases Eesti Põllumajanduse Akadeemias hüdrotehnika inseneri elukutse. Pärast kõrgkooli lõpetamist suunati ta Saare EPT-sse osakonnajuhatajaks. Selles ettevõttes töötas ta 27 aastat, tõustes karjääriredelil AS-i Saare EPT juhatajaks.

Aastatel 1993–1996 oli Vevers Kuressaare linnapea. Sel ajal sai katuse alla Kuressaare teatrimaja, alustati jahisadama projekteerimisega, valmis sai Unimäe veepuhastusjaam. 20 aastat tagasi autasustati teda maakonna teeneteplaadiga.

Kaarma vallavanemana seisis Ülo Vevers hea selle eest, et vald areneks kõigis piirkondades võrdlemisi ühtlaselt. OÜ Sarmeti hoones avati Aste klubi, mille vald renoveeris aleviku elanike jaoks. Vallavanemana oli Vevers mitme ettevõtmise algataja ja ka teostaja.

Spordimehena aitas ta korraldada orienteerumisvõistlusi. Häid tulemusi saavutas ta ujumises ja suusatamises. Alles hiljaaegu pälvis ta jahimeeste seltsi aumärgi.

Saarte Jahimeeste Seltsi juhatuse esimees oli ta aastatel 1988–1995. Need olid jahinduses pöördelised ajad. Üleminekuaeg 1980–90 oli üsna raske ka jahindusklubi töös. Ülo juhtimisel said jahimehed võetud ülesannete täitmisega kenasti hakkama. Kibe käsi oli ta ka bridžilaua taga.

Palgatöölt Saaremaa Lihatööstuses jäi ta kõrvale alles möödunud suvel, kui tervis ootamatult halvenes.

Mõistvat ja vastutulelikku ning algatusvõimelist ettevõtte- ja omavalitsusjuhti, ühiskondlike organisatsioonide eestvedajat jäävad mälestama tema kaasteelised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles