JUHTKIRI ⟩ HIV ei levi õhu kaudu

Saarte Hääl
Copy
HIV positiivne vereproov. Pilt on illustreeriv
HIV positiivne vereproov. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Fakt on see, et Ukraina sõjapõgenike hulgas on Saaremaale jõudnud ka neid inimesi, kes siinses kogukonnas probleeme tekitavad. Mis ei tähenda muidugi, et näpuga tuleks näidata kõigi ukrainlaste poole.

On ju iga rahvuse hulgas – ka eestlaste seas – igasuguseid inimesi. On korralikke, seadusekuulekaid, tublisid ja töökaid. On vargaid, joodikuid, vägivaldureid ja loodreid.

Tänases Saarte Hääles tuleb juttu sellest, et pagulaste hulgas on Saaremaale saabunud ka HIV-i nakatunud inimesi, kes on viirust – loodetavasti mitte teadlikult – ka kohalikele jaganud.

“Varjatakse haigusi (nt suguhaigused), mitte alati ei usaldata euroopa ravimeid,” tõdeb Saaremaa vallavalitsus Inimõiguste Keskusele saadetud kirjas.

Kui 2021. aastal ei diagnoositud Saare maakonnas ainsatki HIVi nakatumise juhtu, siis mullusesse statistikasse jõudis neid aga koguni viis. See on väga suur number, arvestades, et juba tükk aega pole see näit ületanud ühte aastas.

Saarte Hääle ajakirjanikuga rääkinud günekoloogi sõnul on temagi hiljuti kokku puutunud HIV nakkuse saanud patsientidega nii põgenike kui ka kohalike inimeste seas.

Juba üsna pea pärast sõjapõgenike saabumist hakkasid Saaremaal kohalike seas ringlema jutud ukrainlannadest, kellega raha eest lõbusasti aega veeta saab.

Nagu juba vanasõna ütleb – kus suitsu, seal tuld. Ja teatavasti – kus on nõudlust, seal on ka pakkumist.

HIV õhu kaudu ei levi ja kellelegi iseenesest külge ei hakka. Viiruse levimises on seega süüdi ka saarlased ise, kes oma kihkudele vastu panna ei suuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles