JUHTKIRI Kogemustest õpitakse

Saarte Hääl
Copy
Foto: www.freepik.com

Sellist arvamust, et tänapäeva noored on lumehelbekesed, kes päris maailmas hakkama ei saa, kuuleb oi kui sageli. Ja süüdi olevat selles kõigepealt lapsevanemad, kes kasvatavad oma lapsi justkui vati sees.

Isegi kui selline arvamus on liiga mustvalge, peitub seal ka terake tõtt. Kui lapsi isegi väikestest ohtudest ja ebameeldivustest iga hinna eest eemal hoida, siis sirguvadki sitkete ja igas olukorras hakkama saavate inimeste asemel eluvõõrad hädavaresed, kes päris elus ei pruugi toime tulla. Kes ei oska ise olukorda hinnata, sest pole oma kogemustest õppinud.

Saaremaaga seotud sotsiaalmeediagruppides on aeg-ajalt sõna võtnud murelikud inimesed, kes kurdavad: jõusaali tulevad trenni lapsed ja valivad seal enda jaoks ilmselgelt liiga suured raskused ja satuvad hätta.

Tõsi ta on – kuna noortel kogemusi pole, võib ette tulla ka õnnetusi. Ja tulebki. Ainuüksi sellepärast teismelisi aga jõusaalist sootuks eemale peletada ei tohiks. Pigem tuleks soovitada neil kõigepealt asjatundjaga konsulteerida, et trenn tooks kasu, mitte kahju.

Kes meist poleks lugenud, et suur osa praeguse aja lastest on ülekaalulised, see on aga suur terviserisk. Kumba me siis soovime – kas seda, et noored oleksid terved ja sportlikud või veedaksid kogu oma vaba aja lösutades ja nutiekraani vahtides?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles