SAARTE HÄÄLE ÜLESKUTSE ⟩ Saarlased, kas näitame Elektrilevile, kus meie murekohad on?

Andres Sepp
, Saarte Hääle tegevtoimetaja
Copy

Pisut enam kui kuu aega tagasi Saaremaal toimunud nädalapikkune elektrikatkestus hakkab igapäevarutiini kõrval juba tasapisi meelest minema. No ja tegelikult, miks seda ebameeldivat ikka nii väga meenutama peaks. Kui just...

Mõningad järellainetused ehk Elektrilevist saarlastele tulnud sõnumid on paraku taas pahameelt üles keerutanud.

Näiteks see hüvitiste teema. Kas oli ikka päris õige tagantjärgi saarlastele kuulutada, et nädal aega ilma elektrita oli eriolukord ja teatud päevade eest keelduti hüvitist maksmast. Kes sai 6-7 päeva eest "valurahaks" 24 eurot, kes pisut vähem või mõne euro rohkem. Nalja teete?

Raha rahaks, aga võtame Elektrilevi väited, kes jamade peaaegu et ainsa põhjusena toob jätkuvalt välja erakordsed ilmaolud, nii nagu nende PR-sõnumite mantra algusest saadik "tõde" kuulutas. Või nagu iseloomustas Elektrilevi juht: "eriline eriolukord".

Ei sõnakestki kehvadest liinidest ja liinikoridoridest Saaremaa metsades. ERR-is julges üks reaalselt metsas töötanud montöör välja öelda hinnangulise väite, et kui liinikoridorid oleksid korrastatud või liinid isoleeritud kaablis, olnuks rikkeid hinnanguliselt 2/3 võrra vähem.

Meenutame, kuidas montöörid arutasid ligipääsu võimalusi purunenud liinile. "Võtaks roomiku?" - "Seal sa ei liigu, seal on kõik võsas!" - "Me võtsime siit ikka jõhkralt seda võsa maha."

Reaalne hinnang metsast, aga Elektrilevi vaatab Excelit!

Ja veel sel nädalal riigikogu Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni istungil tõmbas Elektrilevi juht Mihkel Härm kõigi eestimaalaste ees saarlastele taas koti pähe – Saaremaal ongi tegelikult vabariigi parimad elektriliinid!

Vallavanem Mikk Tuisk teatas seepeale, et statistika vaates või numbrites võib Saaremaa võrk hea välja näha, kuid tegelikult ei ole hea: "Päris ausalt, investeeringuid ja hooldust on vaja juurde!"

Head saarlased! Äkki teeks nüüd nii, et võtaks selle teema suhtes ühe ringkaitse sisse. Kui Tallinnas kuulutatakse avalikult, et Saaremaal on parimad elektriliinid, siis teeme üleskutse saarlastele.

Pildistame oma "Eestimaa parimad elektriliinid" metsades üles, kogume pildid kokku, saadame need Elektrilevi juhtidele, tehnilise järelevalve ametile ja kasvõi valitsusele! Näitame, millised liinid meil tegelikult on. Paljud meist teavad ju omakandis hooldamata koridore või viltuseid poste, tehkem pilti, kirjutage asukoht juurde ja postitage meilile uudis@saartehaal.ee või Saarte Hääle Facebooki.

Kui meie, saarlased, ise pärast läbielatut ja hilisemaid väiteid nendele metsastunud liinidele tähelepanu ei juhi ja tegelikkust ei näita, siis kuulemegi järgmine kord taas Elektrilevilt pisut tugevamate tuuleiilidega pimedates tubades istudes ja hiljem sügavkülmikuid prügikasti tühjendades, et Eestimaa parimas korras olevaid elektriliinide jaoks olid erakordsed ilmaolud...

Või on tegelikult ikkagi nii, et olulised investeeringud on jäetud tegemata ja Elektrilevil pole inimesigi, kes liinialuseid hooldaks ja rikkeid likvideeriks? Otsesõnu juhtis sellele eelmisel nädalal tähelepanu peaminister Kaja Kallas:

"Elektrilevi on Eesti Energiale olnud lüpsilehm. Nende poolt tekitatud garanteeritud rahavoogu ja laenuvõimekust on kasutatud investeerimiseks küsimärkidesse nagu Jordaania või Utah.

Ma olen üsna-üsna veendunud selles, et Elektrilevi iseseisva ettevõttena oleks need investeeringud teinud pigem näiteks Saaremaa võrkude tugevdamisse või üldse võrkude ilmastikukindlamaks muutmisesse, mis ongi võrguettevõtte põhieesmärk."

"Niipalju kui meediast näha, on liinid hooldamata. Tegemist on kas lolluse või lohakusega."

Detsembris töötas Elektrilevi PR-meeskond hoogsalt selle nimel, et näidata, kui kangelaslikult elektrikud metsas rikkeid likvideerisid. Ei saa salata, et mehed tegid rasket ja tänuväärset tööd. Kuid meenutame ka seda, mida inimesed selle kõige kohta internetikommentaarides välja ütlesid.

  • Kas sellel pidevalt hinda tõstval võrguettevõttel üldse on selliseid töötajaid, kes peaksid liinialuseid kontrollima või käibki kogu "töö" selliselt, et kui juhtub, siis juhtub ja siis lapime liine ka?
  • Ilmselt ei ole. Tegeletakse, kui häda käes, ennetus null. Ja kui häda käes, siis ilmselt pole endal kedagi välja saata ja tuleb kaubelda veel mingit järgmist partnerit, et äkki ikka saad minna ja ära teha...
  • Nende kontor on ju ainult juhid, juristid, PR osakond. Piltidel näeme, et tegemist hooldamata liinikoridoridega.
  • Ei ole Elektrilevil ühtegi brigaadi. Erafirmad teevad neid hooldusi ja parandusi nii palju kui Elektrilevi tellib. Erafirmadega tehakse mõne-aastased lepingud.
  • Lisaks võib suure saladuskatte all öelda, et kõrgemalt on antud käsk tegeleda vaid liini lappimistega, sest see on tunduvalt odavam kui pidada endal brigaade, kes süstemaatiliselt liine hooldavad.
  • Elektrilevi tellib hoolduse vajadusel, ju ei olnud vajadust.
  • Metsa pole vaja maha võtta, aitab puude trimmeldamisest. Seda on ennegi tehtud, puud ei kuku siis liinidele. Ilmselt on sellel parandamisel omad nipid taga, hea ju liinitasu hindu juurde keevitada.
  • Kohalikud võiksid ju ise selle puhastamise töö ära teha ja saadud materjali omale kütteks võtta, aga ei saa - seadus ei luba...
  • Tegelikult võiks ajakirjandus uurida, kui palju on üldse liinihooldus/tugevdus töid tellitud Elektrilevi poolt viimasel ~7-9 kuul. Paljud elektrikud istuvad jõude ja teenivad firmadele miinust, kuna Elektrilevi tõmbas liinide hoolduse kokku ja praktiliselt üldse ei telli mõnes maakonnas.
  • Päris kindlasti ei ole seal liine hooldatud vähemalt kuus aastat, nagu tegelik hooldamine ja kord nõuab.
  • Ei imesta. Liinitrassid on jäetud hooldamata. Seaduse järgi peaks olema 5 meetrit mõlemalt poolt liini puud maha võetud, aga TV pildil on näha, et oksad kasvavad juba juhtmete vahel.
  • Liinideni võsa? Kas me selle eest elektrilevile või Eleringile ei maksagi mega võrgutasusid, et need ka korras oleks.
  • Niipalju kui meediast näha olnud, on liinid hooldamata. Tegemist on kas lolluse või lohakusega. Vabandus, et liinide tormikindlaks ehitamiseks ei jätku raha, ei päde. Ei olegi enamasti vaja liine maa alla või kaablitesse viia, piisaks normaalsest liinihooldusest. Eks nüüd rõhutakse jälle hinnatõusu vajadusele, vastutajat aga ei ole. Nagu ikka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles