ANGELA RANDMETS Kuidas Kuressaare haigla õed narkotarvitajatega hakkama saavad?

Copy
Foto: Erakogu

"Viimase aasta jooksul on Saaremaa meedikutel tulnud turgutada nii opiaadi üledoosis kui ka kanepit, amfetamiini ja tuvastamata narkootilisi toimeaineid tarvitanud patsiente," kirjutab Tallinna tervishoiu kõrgkooli vilistlane, Kuressaares õeks õppinud Angela Randmets.

Teaduskirjandus väidab ja praktiline kogemus näitab, et õed tegelevad tervishoiuasutustesse pöördunud patsientidega vahetumalt ja kestvamalt kui teised tervishoiutöötajad. Tuleb ette, et õde peab abi pakkuma ka keskmisest keerulisematele patsientidele – näiteks neile, kelle koostöövõime on kas ajutiste või püsivate käitumis-, taju- ja/või mäluhäirete tõttu pärsitud. Üks kannatlikumat käsitlemist vajav patsiendirühm on uimastitarvitajad.

Uimastite tarbimine on üha suurem rahvatervise alane probleem, narkootikumide tarvitamisega seotud tervisemuredega pöördutakse tervishoiuasutustesse üha enam. Nii Kuressaare haigla kiirabi statistika kui ka politsei- ja piirivalveametis registreeritud juhtumid näitavad, et uimastite tarvitamisega seotud kiirabi- ja politseiväljakutseid on üha rohkem ka Saare maakonnas. Viimase aasta jooksul on Saaremaa meedikutel tulnud turgutada nii opiaadi üledoosis kui ka kanepit, amfetamiini ja tuvastamata narkootilisi toimeaineid tarvitanud patsiente.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles