REPLIIK ⟩ Saaremaa kirjanduse nädal – miks mitte?

Copy
Raamat. Foto on illustratiivse tähendusega.
Raamat. Foto on illustratiivse tähendusega. Foto: www.freepik.com

Millal siis veel kui mitte esimese üleriigilise kirjanduspäeva puhul visandada kujutluspilt, milline võiks olla Saaremaa kirjanduse nädal – SAAK. Näiteks kolme fookusega:

  1. meie seast lahkunud saarlastest suurmeistrite (Mälk, Aavik, Hint, Vaarandi, Kaal, Uustulnd jt) loomingu värskest vaatenurgast meeldetuletamine;
  2. Saaremaa käsitlemine nüüd ja praegu (Õnnepalu, Heinsaar, Tulk jt);
  3. noorte ja hingelt noorte saarlaste debüteerimine.

Avamine Saaremaa gümnaasiumi saalis; edasi väikesi hubaseid üritusi siin ja seal üle Saaremaa nii näost näkku, virtuaalselt kui ka linnaruumis (näiteks lossiparki puude külge lehvima luulelehed), giidiga matkad Navicupi kirjandusradadel, Kadi raadios nädalane järjejutt, Saarte Hääles lühijutud ja esseed, Arensburgi restoranis Johannes Aaviku “Ideaallõuna” biifsteek mädarõikaga jne.

Mõistagi poleks tegu massi-, vaid kammerüritusega. Ebareaalne oleks oodata saalitäit inimesi päevade kaupa hommikust õhtuni ettekandeid kuulama. Pigem mõni hubane üritus mõnekümnele huvilisele eelregistreerimisega; laiema publiku jaoks 5–15 minuti osaluse eesmärk, näiteks pere jalutab pargis ja loeb puu-luulelehelt lapsele ühe luuletuse või Kadi raadio kuulajale iga päev 15 minutit järjejuttu, töölõuna sööjale õnneküpsise eeskujul murdepähkel Aaviku uudissõnaga jms.

Kes veaks? Järgmisel aastal suudaks ma ehk ise loovprodutsent olla, sest tänu saarluse kursuse koostamisele olen kaevanud nii pikalt ja põhjalikult Saaremaa kirjanduses, et lai pilt olemas. Mõistagi oleks see suur töö, nõuaks aasta läbi tiimiga tegutsemist ja muidugi korralikku rahastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles