JUHTKIRI Mis see natuke kanepit ikka teha saab?

Saarte Hääl
Copy
Kanepisuitsetaja.
Kanepisuitsetaja. Foto: Reuters

Alkohol on laste hulgas üha populaarsem kraam. Seda kinnitab ka Kuressaare haigla EMO juhataja Mihkel Laidna. Samuti satub teismelisi EMOsse seetõttu, et nad on sisse hinganud uimastavaid gaase.

Politsei teab, et Saaremaa teismelised tarbivad retseptiravimeid, mis on välja kirjutatud hoopis kellelegi teisele. Samuti pole siinsetele noortele võõrad ka uimastid – eeskätt kanep, mida mõnigi noor päris narkootikumiks ei peagi.

Kolmapäeval rääkis ETV saates “Pealtnägija” oma kümme aastat kestnud kokaiinisõltuvusest tuntud näitleja Märt Avandi. Mees, kes on varem tunnistanud ka oma alkoholismi. See, et Avandi nii kergesti – juba esimesest korrast – sõltuvusse jäi, näitab, kui lihtsalt see juhtuda võib. Seega arvamus, et “proovin korra-paar, mis minuga ikka juhtub”, ei pruugi paika pidada. Seda enam, et tänapäeval on narkootikumid kergesti kättesaadavad. Isegi siin saartel, mere taga.

Kuidas lapsi alkost ja narkost eemale hoida? Kindlasti on abiks, kui lastel on usalduslik suhe oma vanematega. Ja muidugi tuleb vanematel teha ennetavat selgitustööd. Ning juba varakult, mitte siis, kui lapsest on saanud mässumeelne teismeline. Kui õigel ajal on jäänud vajalikud jutud rääkimata, võib pärast olla juba liiga hilja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles