TÕNU VELDRE Meremehed Vabadussõjas – kes nad olid?

Tõnu Veldre
Copy
Tõnu Veldre.
Tõnu Veldre. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Eesti Vabariigi 105. aastapäeva eel on sobilik meenutada neid Saaremaaga seotud meremehi, kes andsid oma panuse Vabadussõja rinnetel," kirjutab Saaremaa vabadusvõitlejate ühingu liige Tõnu Veldre.

Autorile teadaolevalt autasustati 22 Saare-ja Muhumaaga seotud merelist inimest Vabadussõjas üles näidatud vapruse või kodanliste teenete eest kõrgete riiklike autasudega. See number ei ole kindlasti lõplik, sest vastav register, mis lähtuks saarlusest, seni puudub. Omaette teema on veel see, keda siis ikkagi lugeda saarlaseks. Nimistus on poisslaps Alfred Dampf (VR III/3), kes sündis Saaremaal, aga seejärel kolisid ta vanemad Haapsallu, mistõttu tema Vabadusristiga tunnustatud vend Villiam Dampf (VR I/3) on kirjas läänlaste nimekirjas.

Kolm mandrimeest on aga lühemat või pikemat aega elanud Saaremaal. Jälgimise lihtsuse huvides on kangelased jagatud viide kategooriasse: kuulsused, meremehena Vabadussõjas osalenud, Vabadussõjas maismaal võidelnud meremehed, meres hukkunud ning Läti Karutapja ordeni kavalerid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles