Inimkaubanduse kõige haavatavam sihtrühm on kolmandate riikide kodanikud

Sirle Blumberg
Copy
Inimkaubandus.
Inimkaubandus. Foto: www.freepik.com

​“Kui kümne aasta eest rännati Eestist naaberriikidesse tööotsingutele, siis juba mõnda aega oleme ise sihtriik. Kahjuks on see toonud kaasa olukordi, kus siia peamiselt kolmandatest riikidest saabunuid on petetud nii töötingimuste, -tundide kui ka -tasu osas ning ähvardatud neid vägivalla või riigist väljasaatmisega,” tõdeb sotsiaalkindlustusameti inimkaubandusohvrite teenuse juht Sirle Blumberg.

Sotsiaalkindlustusameti (SKA) inimkaubanduse ennetamise ja ohvrite abistamise nõuandeliinile 660 7320 pöördus mullu 569 inimest. Neljakümne kliendi puhul oli suure tõenäosusega tegu tööalase ärakasutamisega. Nendele klientidele viisime läbi korduvaid nõustamisi, aitasime koostada avalduse ja pöörduda tööinspektsiooni töövaidluskomisjoni. Inimeste loal edastasime info ka politseisse.

47 seksuaalse ärakasutamise tunnustega ohvrile pakkusime lisaks nõustamisele turvalist majutust, tervishoiuteenuseid ja juriidilist abi. Kõigi juhtumite puhul on oluline turvaline ja emotsionaalne tugi ja toetus.

Valdav enamus (89%) meie klientidest olid kolmandatest riikidest – Ukrainast, sh Ukraina põgenikud, Vene Föderatsioonist, Moldovast, Usbekistanist, ent oli ka inimesi Brasiiliast ja Venezuelast.

Haavatavaks muudab inimese esmalt õige info puudumine ja arvamus, et välismaalased peavadki rohkem tööd tegema ja olema tänulikud, et neid üldse tööle võeti.

Kui me oskame märgata ärakasutamise olukordi ja anname nendest teada, siis seda suurem on võimalus hoida ära olukorra eskaleerumist. Ennetus ja teavitus on alati tõhusaim viis võitlemaks inimkaubandusega.

SKA inimkaubanduse ennetamise ja ohvrite abistamise nõuandeliin +372 660 7320 on avatud tööpäevadel kella 8.30–17 (eesti, vene ja inglise keeles) ning soovi korral võib pöörduja jääda anonüümseks. E-mail: inimkaubandus@sotsiaalkindlustusamet.ee.

Ööpäevaringselt saab nõu ja tuge SKA ohvriabi kriisitelefonilt 116 006.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles