Saaremaal lõpetas kolledži esimene doktor, indoneeslane Teguh Putranto

Saarte Hääl
Copy
Doktor Teguh Putrano
Doktor Teguh Putrano Foto: Erakogu

Märtsi keskel kaitses Teguh Putranto edukalt doktoritööd, mis käsitleb ekvivalentset koorikelementi laeva konstruktsioonide piirtugevuse hindamisel. Ta on alates 2018. aastast olnud Kuressaare kolledžis doktorant-nooremteadur.

Indoneesias - maailma suurimast saarestikuriigis - on kokku 17 508 saart. Teguh elab koos perega Jaava saarel, mis on Indoneesias suuruselt viies saar ja maailmas 13. kohal.

Jaava on maailma rahvarohkeim saar, mille elanike arv on 151,6 miljonit ning saarel paikneb umbes 56% Indoneesia elanikkonnast.

Teguh omandas bakalaureusekraadi 2012. aastal ning magistrikraadi 2013. aastal Indoneesias, Surubaya linnas, Institut Teknologi Sepuluh Nopember (ITS) ülikoolis laevaarhitektuuri erialal. 2014. aastal alustas ta karjääri õppejõuna laevaarhitektuuri osakonnas samas ülikoolis ning selle tööga on ta endiselt seotud.

Laevakonstruktsioonidega seotud uurimisteema valis ta lähtudes erialast - bakalaureuse- ja magistriõpingutes keskendus laevakonstruktsioonide numbrilisele modelleerimisele, sh laeva tugevusanalüüsidega, et määrata selle võimekust vastu pidada sisemistele ja välistele koormustele. Lisaks tunneb ta huvi programmeerimise vastu, mis on samuti uurimisteema valiku põhjuseks.

Uurimistöö suurimaks väljakutseks peab Teguh uudsuse leidmist - laeva tugevusanalüüs on laevaehitajate seas tavaline teema ja lisaks on välja töötatud palju meetodeid laeva tugevuse uurimiseks.

Uudsuse leidmiseks luges ta esimese kolme semestri jooksul artikleid, et leida ideid. Mitmeid kordi proovis luua uusi meetodeid, kuid ükski eksperimentidest ei andnud tookord rahuldavaid tulemusi. Aga pärast mitmeid katsetusi töötas välja edukaks osutunud meetodi, mis siis ongi kirjeldatud üksikasjalikult Teguhi doktoritöös.

Pärast doktorantuuri lõpetamist läheb Teguh tagasi oma kodumaale Indoneesiasse. "Jätkan tööd õppejõuna Institut Teknologi Sepuluh Nopemberis, sest mul on nendega leping", sõnab Teguh. Lisaks jätkab ta tihedat koostööd Mihkli ja kolleegidega TalTechist teaduskoostöö ja muudel eesmärkidel.

Doktoritöö juhendajaks Kuressaare kolledži abiprofessor tenuuris Mihkel Kõrgesaar. Teguhil kulus antud meetodi loomiseks ja doktorikraadi saamiseks neli ja pool aastat.

Tutvu Teguhi doktoritööga siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles