Haigus, mis ähvardab menopausis naisi

iPharma
Copy
Foto: shutterstock.com

​Menopaus on üks oluline osa naise elukaarest. Kui võtta seda perioodi elu loomuliku osana ja säilitada positiivne ellusuhtumine, on võimalik see eluetapp palju lihtsamini läbida ja olukorraga hakkama saada.

Sageli on menopausi nimetatud ka teiseks puberteediks, kuna naise kehas hakkavad jälle toimuma suured hormonaalsed muutused, millega võib sageli olla raske kohaneda. Kuumahood, peavalud, meeleolumuutused ja öine higistamine on esmased tundemärgid, mis annavad peagi lähenevast menopausist märku. Lisaks eelpool toodud sümptomitele varitseb naisi sel perioodil veel üks palju tõsisem probleem – osteoporoos ehk luude hõrenemine.

Miks see nii on? Vastus on lihtne – menopausi saabudes hakkab naiste östrogeenitase langema. Östrogeen toimib organismis aga luustiku tugevuse hoidja ja kaitsjana ning selle puudus omakorda kiirendabki luude hõrenemist.

Osteoporoos hiilib ligi vaikselt ja märkamatult

Osteoporoosi kutsutakse ka "vaikseks haiguseks", sest esialgu ei kaasne vargsi ligihiiliva probleemiga märgatavaid sümptomeid. Tihti saadakse haigusest teadlikuks alles siis, kui on tekkinud esimene luumurd. Üks kõige ohtlikumaid ja sagedasemaid osteoporootilisi luumurde on reieluukaelamurd. Eestis registreeritakse aastas umbes 1600 reieluukaelamurdu, mis toovad endaga kaasa enneaegset suremust ja invaliidistumist. Sellest luumurrust paraneb vaid 50% patsientidest ning osteoporootiline luumurd võib tekkida elu jooksul isegi kuni 30–50 protsendil naistest.

Osteoporoosi saab ennetada

Eestis on ligi 90 000 osteoporoosihaiget. Oluline on teada, et haigust saab ennetada. Osteoprosoosi kõige parem profülaktika on liikumine ja õige toitumine juba lapseeas. Mida tugevamaks ja tihedamaks muutuvad luud, seda aeglasem on luuhõrenemise kulg vanemas eas.

Looduse poolt on ette nähtud, et inimene peaks olema füüsiliselt aktiivne ja palju liikuma. Seega aitab osteoporoosi ennetada regulaarne treening. Kõige paremini sobib selleks mõni aeroobne tegevus – kõndimine, sörkimine, ujumine, tantsimine jne. Lisaboonusena aitab koordinatsiooni ja jõu treenimine vähendada vanemas eas ka kukkumisriske. Treening tuleb valida vastavalt vanusele ja oma enesetundele.

Kaltsiumi roll luude tervise tagamisel: miks on see oluline ja kuidas saada piisavalt kaltsiumi?

Kuna kaltsium aitab luid üles ehitada ja hoida neid tugevana, siis ei tohi füüsilise koormuse kõrval unustada ka seda olulist aspekti. Terviseinstituut soovitab noorematel inimestel tarvitada 1000 mg kaltsiumi päevas. Menopausi ajal toimuvate füsioloogiliste muutuste tõttu vajab naise keha aga 20% rohkem kaltsiumi ehk siis 1200 mg päevas. Kaltsiumirikkad toiduained on näiteks piimatooted, spargel ja lehtkapsas.

FAO (ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioon) on oma uuringutega jõudnud aga järeldusele, et 70,2 protsenti elanikkonnast saab kaltsiumi toidu kaudu soovitatust paraku oluliselt vähem. See omakorda tähendab, et tuleks regulaarselt manustada lisakaltsiumi. Kaltsiumivalikul peaks kindlasti eelistama tsitraadivormi, sest seda omastab organism kõige paremini.

Osteoporoosi ja D-vitamiini seos

Kõige tähtsam vitamiin osteoporoosi ennetamiseks on aga D3, sest ilma selleta ei suuda organism kaltsiumi omastada ja luud ei saa vajalikku "ehitusmaterjali" kätte. Tartu ülikooli teadlased on viinud läbi uuringu, mille kohaselt on eestlastel luude normaalseks toitumiseks vajaliku D-vitamiini puudus lausa aastaringselt. Uuringust selgus, et D-vitamiini tase veres on sügistalvel 90 protsendil ja suvel isegi kuni 75 protsendil inimestest alla optimaalse väärtuse ehk alla 75 nmol/l. Seega on aastaringne D-vitamiini tarvitamise soovitus igati põhjendatud.

Kui eesmärgiks on ennetada osteoporoosi ja tagada optimaalne kaltsiumi imendumine luudesse, siis peaks D-vitamiini tase veres olema mitte 75 nmol/, vaid koguni 85 nmol/l, mis on minimaalne tase optimaalseks kaltsiumi imendumiseks. Kuidas seda saavutada ja hoida? Tuleb valida D-vitamiini õiged annused ja neid aastaringselt tarvitada. Noorematele on soovituslik regulaarne annus 2500 IUd. Kui räägime aga menopausi ikka jõudnud ja vanematest naistest, siis võiks igapäevaseks D-vitamiini koguseks olla 4000 IUd.

Armsad naised, kui me oleme füüsiliselt aktiivsed, toitume tervislikult ja tarvitame regulaarselt nii kaltsiumi kui ka õigetes annustes D-vitamiini, siis võime oma teisele puberteedile vastu minna tantsides ning osteoporoosi pelgamata.

Olge terved ja olge hoitud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles