KAJA SEPP Tühistame kirjanikud, aga kuidas jääb loominguga? (1)

Copy
KAJA SEPP on aktiivne  Laimjala loodussõprade seltsi  eestvedaja ja Debora Vaarandi pärandi propageerija.
KAJA SEPP on aktiivne Laimjala loodussõprade seltsi eestvedaja ja Debora Vaarandi pärandi propageerija. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Rahvusarhiivis säilinud dokument tõestab, et lisaks muhulasest kirjanikule Juhan Smuulile osales 1949. aasta märtsiküüditamises varade üleskirjutajana Saaremaalt pärit luuletaja Debora Vaarandi. Kui suur on Vaarandi roll küüditamises ja tema süü, arutleb Laimjala loodussõprade seltsi eestvedaja ja Debora Vaarandi pärandi propageerija Kaja Sepp.

Debora Vaarandi rolli ja süü osas meie selts selget seisukohta võtnud veel ei ole, seega saan väljendada vaid oma isiklikku arvamust.

On selge, et Smuul ja Vaarandi mõlemad osalesid küüditamises – dokument ju tõestab seda. Nende tegevust ei saa õigustada miski ja see on hukkamõistu väärt, nagu kirjutab ka Pekka Erelt Eesti Ekspressis. Samas ei tea me keegi, kuidas ja mis tingimustel nad sinna konfiskeeritud vara üleskirjutanud komisjoni sattusid. Peame meeles pidama ka seda, et Smuul ja Vaarandi ei olnud küüditamisele määratud inimeste nimekirjade koostajad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles