Kuressaares kõhutõve põhjustaja ei selgu ametlikult enne teisipäeva

Copy
Soolekepikesed ehk kolibakterid mikroskoobi all.
Soolekepikesed ehk kolibakterid mikroskoobi all. Foto: Gerd Altmann, Pixabay

Saarte Häälele teadaolevalt ei selgu pühapäeval Kuressaare veevärgist võetud veeproovide analüüside tulemused enne teisipäeva. 

Esialgu oli pühapäevase info alusel teada, et Kuressaares ulatusliku oksetõve puhangu põhjustaja selgub esmaspäeva keskpäevaks. 

Praeguseks on pakutud põhjustajaks kolibakterit. 

"Igatahes määratavad viirused on negatiivsed. Noro, rota, entero, adeno. See on bakteriaalne nakkus. Kõrge palavikuga haigestunutel on kohe ka CRP tõus (mis on tavaline ägedate bakteriaalsete infektsioonide puhul -A.S)," märgib Kuressaare haigla EMO juht Mihkel Laidna, kes pühapäeva hommikupoolikul esimesena Kuressaaret tabanud oksetõvelainest avalikkust teavitas. 

Kuressaares soovitatakse praegu tungivalt mitte kasutada joogiks ja söögitegemiseks kraanivett, mis on läbi keetmata. Haridusasutustesse viis Saaremaa vallavalitsus suures koguses pudelivett. 

Probleemi on veereostus põhjustanud ka Saaremaa toiduainetööstustes, sest muudab keeruliseks Kuressaare veevärgi vee kasutamise ja selle abil tehtud toodete tarnimise. Näiteks Saaremaa piimatööstusel on oma puurkaev, kuid lihatööstus kasutab trassivett. 

Kuressaare Veevärk alustas Saarte Hääle andmetel tänasest veevärgi vette kloori lisamist, mis peaks reostusallika tapma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles