JUHTKIRI Kisendav vaikus ehk Kes peab teatama kriisist?

Saarte Hääl
Copy
Joogiveepütt
Joogiveepütt Foto: Marili Kesküla / Saarte Hääl

Kuressaare kraanivee reostumine kolibakteriga on fakt. See, et reostunud vee joomise tõttu haigestusid sajad kui mitte tuhanded inimesed, on samuti fakt. Ning seegi, et läbikeetmata kraanivett ei soovitata juua juba peaaegu nädal, on fakt.

Tuginedes ainuüksi neile kolmele tõsiasjale, saab väita, et meil Saaremaal on tervisekriis. Sest kui olukord, mis puudutab vähemalt kolmandikku Saaremaa elanikest, ei ole kriis, mida siis veel kriisiks nimetada?

Saaremaa vallavalitsuse üks olulisi ülesandeid on vallakodanikke puhkenud kriisist teavitada, teha seda kohe ning läbi kõigi võimalike infokanalite. Paraku on see teavitustöö olnud nigel ja sellele on viidanud sel nädalal omavahelistes vestlustes mitmed vallakodanikud ja ka ametnikud.

Esimesena reageeris eelmise pühapäeva ennelõunal Kuressaare haigla erakorralise meditsiini osakonna juhataja Mihkel Laidna postitusele veereostuse kohta Saarte Hääle veebitoimetaja – avaldades uudise erakordse terviseohu kohta paarkümmend minutit hiljem. Saaremaa valla Facebooki lehel postitati teavitus saastunud veest pool tundi pärast Saarte Hääle uudise ilmumist. Valla veebilehele, mis on ametlik infokanal, ilmus hoiatus joogikõlbmatu vee kohta mitu tundi hiljem.

Mis aga paneb eriti kukalt kratsima, on see, et värskest vallalehest Saaremaa Teataja, mis ilmus neli (!) päeva pärast kriisi puhkemist, ei leia tervisekriisi kohta mitte ainsatki sõna. See-eest on vallalehes mõnigi mitte ajakriitiline kirjutis, mille ilmumisaega saanuks edasi lükata. Kes otsustas, et praegu aktuaalseim ja olulisim teema, isegi üle-eestilises meedias palju kajastust saanud tervisekriis pole valla INFO-lehes isegi mainimist väärt? Mitte kriipsugagi.

Jah, internet olevat tänapäeval inimõigus. Samas ei saa ega tohigi eeldada, et küll inimesed terviseohu kohta kusagilt ikka teada saavad. Küllap leidub neidki, kelle jaoks on kaks korda kuus ilmuv Saaremaa Teataja ainuke infoallikas. Aga võib-olla me seda arvates eksime ja tegelikult ei loe infolehte keegi ning vallavalitsus ka arvestab sellega. Ühtegi uuringut ses osas kunagi tehtud ei ole. Aga võib-olla pole tehtud seepärast, et tulemus olekski kurb. Igatahes tundub Saaremaad nädal aega ärevil hoidnud kriisi valguses, et tuhanded eurod, mis antakse vallaeelarvest iga Saaremaa Teataja tootmiseks, on raisatud raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles