JUHTKIRI Kauaoodatud reform

Saarte Hääl
Copy
Kihelkonna hooldekodu. Foto on illustreeriv.
Kihelkonna hooldekodu. Foto on illustreeriv. Foto: Irina Mägi / Saarte Hääl

Seda, kui palju on inimesi, kes oma lähedast kodus hooldavad, ei tea ilmselt keegi. Küllap on neid palju – isegi rohkem, kui arvata oskame.

Sellel, miks püütakse eaka pereliikme hooldamisega ise hakkama saada, leidub erinevaid põhjuseid. Eaka enda tugev vastuseis hooldekodusse mineku suhtes. Omaste soov ise oma lähedase eest hoolt kanda – vaatamata sellele, et see töö on kurnav. Kartus, et hooldekodus pakutav teenus pole piisavalt kvaliteetne ja sealsed hooldajad küllalt hoolivad. Hooldekodude pikad järjekorrad.

Liiga suur summa, mida lähisugulased teenuskoha eest juurde maksma peavad.

Viimati nimetatud mure saab paljude jaoks tänu hooldereformile lahenduse. Tulevad ju riik ja omavalitsus 1. juulist hoolduskulude katmisel appi.

Tasub siiski teada, et omavalitsused võivad teenuse eest tasumisele seada piirmäärad. Seega neis hooldekodudes, kus teenus kallim, peavad eaka lähedased ikkagi juurde maksma.

Üht suur muret reform paraku ei murra – seda, et vabu hooldekodukohti Saaremaal napib. Pigem võiks öelda, et neid polegi. Uute kohtade loomine nõuab nii aega kui ka raha.

Ehkki vallavalitsus peab ühe ettevõttega uue hooldekodu ehitamise osas läbirääkimisi, on seda, millal uus hoolekandeasutus uksed avab, praegu veel vara prognoosida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles