JUHTKIRI ⟩ Pungil täis lasteaiad

Saarte Hääl
Copy
Tuulte Roosi lasteaed. Foto on illustratiivne
Tuulte Roosi lasteaed. Foto on illustratiivne Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Vanemahüvitist makstakse perele, kuni lapse poolteiseaastaseks saamiseni. Üldjuhul arvestavadki lapsepuhkusel olevad vanemad, et pärast selle tärmini kukkumist tuleb neil tagasi tööle minna. Ainult ühe vanema palgaga on ju perel väga keeruline toime tulla. Sootuks ilma rahata – kui peres on teine vanem töötu või kasvatabki last/lapsi üksi – on see aga lausa võimatu.

Tänapäeval ei saa loota ka sellele, et küll vanavanemad mudilase hoida võtavad – enamasti käivad need vanavanemad ise tööl.

Seaduse järgi on kohalikel omavalitsustel kohustus tagada oma vallas või linnas elavale vähemalt poolteise kuni seitsme aasta vanustele lastele lasteaiakoht. Üks asi on see, mis seaduses kirjas. Tegelikkus võib olla paraku hoopis teistsugune.

Saaremaa vallas on tegelikkus see, et lasteaiakohti kõigile mudilastele lihtsalt ei jätku. Seega on oma lapsele sõime- või aiakohta soovivate lapsevanemate mure igati põhjendatud.

Mismoodi kohti siis juurde tekitada, kui neid lihtsalt ei jagu? Üks võimalus, mida Saaremaa vallas juba proovitud, on saada hoolekogudelt nõusolek rühma laste arvu suurendada. Paljudes lasteaedades on rühmad aga lastest niigi pungil täis. Seega on täiesti arusaadav, kui hoolekogud pole piirnormi ületamisega päri.

Nii on omavalitsuse ainus võimalus lasteaiarühmasid juurde luua. Mis sellest, et see tähendab lisakulu. Paraku ei lahene lasteaiakohtade nappus sellega, kui linnas ainult üks lisarühm avada. Vajadus on ju tunduvalt suurem. Samuti vajaksid lisakohti maalasteaiad.

Lasteaiakohtade puudus pole äsja tekkinud probleem, vaid aastatepikkune mure. Selle murega tulnukski tõsisemalt tegelema hakata juba aastaid tagasi. Seega on vallavalitsusel mure lahendamiseks viimane aeg midagi ette võtta. Selline probleem ei lahene iseenesest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles