MÄLESTAME Hüvasti, Thomas Vaga

Saarte Hääl
Copy
Thomas Vaga EELK piiskopina.
Thomas Vaga EELK piiskopina. Foto: EELK arhiiv

Kuressaares sündinud tunnustatud väliseesti vaimulik Thomas Vaga on saanud oma 85. eluaastal Issandalt kutse igavikku.

Thomas sündis 8. märtsil 1938. aastal. Tema lapsepõlv möödus Kuressaares, kus isa töötas algkooli juhatajana, ning isa kodutalus Muhumaal. 1944. aastal oli ta sunnitud koos vanematega põgenema sõja eest Saksamaale, kus alustas oma kooliteed.

1949. aastal suundus pere Ameerika Ühendriikidesse, kus Thomas lõpetas keskkooli. Rutgersi ülikooli lõpetas ta bakalaureusekraadiga psühholoogias. Sealt edasi jätkusid õpingud Helsingi ülikoolis inglise kirjanduse valdkonnas, kuid pärast usulise ärkamise kogemust jätkusid aastatel 1972–1975 Helsingi ülikoolis teoloogiaõpingud.

Soomes elades ja õppides kohtus Thomas oma tulevase abikaasa Airi Suomelaga, kellega 1965. aastal ka abiellus. Thomas ja Airi Vaga perre sündis kolm last.

Pärast õpingute lõppu ordineeriti Thomas Vaga 1975. aastal õpetajaks. 1976–1977 teenis ta Rootsis Göteborgi ja Lääne-Rootsi koguduste õpetajana ning oli samal ajal ka paguluses ilmumist jätkanud ajakirja Eesti Kirik tegevtoimetaja. 1978 suundus pere Kanadasse, kus ta teenis 1987. aastani Vancouveri Peetri koguduse õpetajana. Alates 1987. aastast teenis Thomas Ameerika Ühendriikides. Tema peamiseks koguduseks oli Lakewoodi Pühavaimu kogudus. Samuti pidas ta praosti ametit.

Aastatel 1990–2006 oli Thomas Vaga EELK konsistooriumi assessor. EELK peapiiskopi Udo Petersoo surma järel täitis ta aastatel 2006–2007 peapiiskopi kohusetäitja ülesandeid. Pärast välis- ja kodueesti kirikute ühinemist 2010. aastal moodustasid ühinemisega mitteliitunud paguluses tegutsevad kogudused eraldi koguduste liidu, mille piiskopiks valiti praost Thomas Vaga 30. mail 2015. aastal.

Thomas Vaga oli innukas Eesti iseseisvuse toetaja. Ta võttis aktiivselt osa Eesti ja teiste Balti riikide iseseisvust toetavatest poliitilistest meeleavaldustest Vancouveris, Washingtonis, New Yorgis ja mujal. Eesti iseseisvuse taastamise perioodil osales Thomas Vaga Eesti Kongressi töös Tallinnas, kus esindas delegaadina USA eestlaskonda. 2008. aastal tunnustas president Toomas Hendrik Ilves praost Thomas Vaga Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

Thomas muretses väga eestlaste vaimuliku ja vaimse käekäigu pärast nii paguluses kui kodumaal.

Kristuse juurde tee leidnud Muhumaa juurtega eesti vaimulikku Thomas Vaga jääb meenutama tema annetatud kirikukell 1994. aastal taaspühitsetud Muhu Liiva Katariina kirikus. Edaspidi kõlab selle pühakoja kella helistamine tema enda mälestuseks, kuid ka kõigi järeltulevate põlvede lohutuseks ja lootuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles