SUUR MAA, SUURED ASJAD Miljuneerid ihkavad ikka oma Ameerikat

Neeme Korv
, Äripäeva ajakirjanik
Copy
NEEME KORV
NEEME KORV Foto: Erakogu

Sel nädalal lahvatanud Pere Sihtasutuse ning Tartu ülikooli majandusprofessori ja dekaani Raul Eametsa skandaalil on mitmeid otsi, kuid kindlasti räägib see võimude põimumisest, mis alati on ohtlik ja enamasti ei lõpe ühelegi osapoolele vähemaga kui korralik avalik keretäis. Seda viimast meil õnneks muidugi ülekantud tähenduses.

Majanduslik võim Eestis on enam kui 30 iseseisvusaasta jooksul täielikult muutunud. See seostub eraettevõtluse arenguga. Kunagiste kooperatiivide pidajate seast kerkisid esimesed ettevõtjad. 1990. aastatel ei olnud see kuigi lugupeetav tegevusala. Mida laiem haare, seda hullem. Avalikus ruumis oli sõimusõna “ärikas”. Sahkerdati omajagu, milleks puudulikud seadused lõid küllaga võimalusi.

Suur osa ettevõtjaist kuulus nii-öelda võitjate põlvkonda. Kapitali nappis, aga seda korvasid sidemed, mis põhinesid komsomoli ja kompartei korporatiivsel võrgustikul. Ja mõistagi oli platsis ka kuritegelik element, kes küll pakkus katust, küll sekkus vahendajana konkreetsetesse tehingutesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles